Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Limburgse groeibedrijven willen aantal werknemers meer dan verdubbelen tegen 2020

 

  • Limburgse groeibedrijven willen personeelsbestand meer dan verdubbelen tegen 2020
  • Bij 65% van de werkgevers primeren soft skills boven vakkennis
  • Slechts 1 op 3 bedrijven zoekt medewerkers in de Euregio
  • 89% van de bedrijven ziet groei in uitbreiding van de bestaande activiteiten
  • Bij bijna de helft van de ondernemingen zijn het gebrek aan kapitaal en nieuw talent de belangrijkste groeiremmers

 

Hogeschool UCLL en LSU, Limburg Startup, onderzochten, naar aanleiding van de INNO-TECH Jobspot op 12 september op Corda Campus, de toekomstperspectieven bij innovatieve groeibedrijven die gevestigd zijn in een incubator of op een campus. Hieruit blijkt dat Limburgse start- en scale-ups de komende drie jaar hun aantal werknemers plannen te verdubbelen. Waar het aantal gemiddelde werknemers vandaag op 5 staat, verwacht men zich binnen 3 jaar aan een gemiddelde van 12. Deze toekomstige werknemers moeten niet alleen het vak goed beheersen, maar ook over de nodige soft skills bezitten. Opmerkelijk is dat in een tech-omgeving 65% van de bedrijven bij het aanwerven meer belang hecht  aan  sociale, strategische en communicatieve vaardigheden, dan aan ervaring of kennis van het vak.

Groei door uitbreiding
Bij 89 % van de start- en scale-ups zit de groei in uitbreiding van de bestaande activiteiten en niet in overnames of fusies. Op de vraag of er beperkingen zijn in hun groeitraject, antwoordt 1 op 3 bedrijven dat dit niet het geval is. Wel opmerkelijk:  bijna de helft van de ondernemers heeft kopzorgen over het gebrek aan kapitaal en aan nieuwe talenten. Dat de war for talent volop woedt merken ook de bedrijven in de incubatoren en op de campussen. Acties die opgezet worden om de juiste kandidaat te vinden, situeren zich vooral in het online en offline bekend maken van de vacatures (77%). 41% zet zichzelf te kijk op jobbeurzen en slechts 35% gebruikt de VDAB als platform om werknemers aan te trekken.

Marc Beenders, community manager LSU:

Marc Beenders, community manager LSU

“Ondernemers gaan nu vooral op zoek via hun eigen netwerk en tools en blijven binnen de Belgische grenzen. Slechts drie op tien bedrijven durft al eens Euregionaal op zoek te gaan naar de juiste werkkrachten. En dat terwijl Limburg ideaal gelegen is om talent van Nederland of Duitsland aan te trekken. Hier zit nog heel wat groeipotentieel in. Door onze bedrijven goed te begeleiden in het Euregionaal proces kunnen we bruggen slaan en hen helpen om de juiste mensen aan te trekken. We zullen hiervoor dan ook concrete initiatieven op poten zetten. Vandaag zijn er reeds 700 mensen tewerkgesteld in zes incubatoren. Een stijging tot 2000 werknemers in de komende drie jaar is dus zeker realistisch. Maar, dan moeten we wel dringend aan de slag. Dit onderzoek toont duidelijk de groeipotentie die aanwezig is in Limburgs innovatief vastgoed. Het zijn ambitieuze omgevingen en dynamische plekken waar jobs voor de toekomst gecreëerd worden”

Van allrounder tot expert

Om het team uit te breiden, is de zoektocht naar het juiste profiel binnen de ontwikkelingsfase van het bedrijf cruciaal. Opvallend isdat 65% van de bedrijfsleiders soft skills belangrijker vindt dan pure vakkennis. Communicatieve vaardigheden en creativiteit worden vooral in de IT-wereld als erg belangrijk genoteerd.

Marc Vandewalle, algemeen directeur, hogeschool UCLL:

Marc Vandewalle, algemeen directeur UCLL

“De tijd dat het juiste diploma of goede kwalificaties voldoende waren om meteen aan de slag te kunnen, is voorbij. Werkgevers verwachten multi-inzetbaarheid van nieuwe, jonge werknemers. De ontwikkeling van de soft skills start in het onderwijs; hun groeiende belang weerspiegelt zich nu al in het curriculum van onze hogeschool. In aansluiting bij de Moving Minds filosofie van UCLL werken studenten in gemengde teams aan praktijkcases waarin soft skills getraind worden. Een voorbeeld is het project Techniek in de Zorg, waar multidisciplinaire studententeams in ‘living labs’ met bedrijven, zorgactoren en zorgvragers aan technologische zorginnovaties voor concrete  zorgproblemen werken.”

 

© Limburg Startup - LSU 2024