Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Jasper Lambrechts, 23 jarige student KMO-Management aan de UCLL had een ongelooflijke drang om uit te breken en te groeien. Hij volgt een stage bij startup 24Sessions in Amsterdam. Hij deelt graag zijn ervaringen met je.

In mijn blogpost van vorige week had ik het over de veeleisende klant van vandaag en hoe deze trend bedrijven verplicht om klantgerichter te handelen. Ik ben dieper ingegaan op de verwachting van de klant omtrent een meer persoonlijke benadering. Daarnaast heb ik iets meer verteld over hoe 24sessions hier een schaalbaar proces van heeft gemaakt. Om dat mogelijk te maken is 24sessions natuurlijk zelf een zeer klantgerichte organisatie. Maar wat ligt er aan de basis van die attitude?

Dedication is key

Alles begint met “dedicated” mensen binnen een bedrijf. Werknemers leveren de service aan je klanten. Niet alleen de medewerkers die elke dag met de klant in contact komen, maar iedereen binnen een bedrijf. Van development tot sales. Iedereen draagt met zijn specifieke skill-set bij tot het groter doel. De impact van toegewijde werknemers op hun prestaties wordt vaak onderschat. Als mensen zich betrokken voelen, zullen ze immers ‘s avonds die ene telefoon nog opnemen of tot een gat in de nacht werken aan dat vervelende probleem bij klant X . Ze beginnen mee te denken over het einddoel en nemen zelf initiatief als ze ruimte zien voor verbetering.

Dat gevoel van betrokkenheid heb ik elke dag meegemaakt tijdens mijn stage. Het zette me aan het denken. Waarom lag ik ‘s avonds wakker van de salesstrategie? Wat heeft ervoor gezorgd dat ik op korte termijn zo geëngageerd ben geraakt? Werken brengt mensen toch in een sleur?

Vanaf dag 1 kreeg ik ongelofelijk veel vrijheid. Mijn jobbeschrijving schetste het kader waarin ik de uitdaging mocht aangaan. En dat in een werkomgeving vol positivisme, openheid, vertrouwen en collega’s die klaar stonden om me te helpen groeien. Met feedback, tips en de nodige portie opbouwende kritiek uiteraard.

Geloof in jezelf
Als je iets wilt realiseren, in het leven of in business, moet je eerst leren geloven in jezelf en wat je doet. Dat is de eerste levensles die ik hier heb opgestoken. Helaas zijn er nog te weinig bedrijven en mensen die hier op hameren.

“Geloof in jezelf en vul het in op je eigen manier.”

Veel mensen hebben moeite om in zichzelf te geloven. We weten allemaal wat goed voor ons is en wat we willen bereiken, want eerlijk, iedereen is zelfbewust. Maar deze wens omzetten in een actie blijft voor velen een uitdaging. Eentje die veel mensen zelfs niet durven aangaan.

Maar waarom dan? Omdat ideeën en ambities naar buiten brengen zonder enige vorm van bewezen geloofwaardigheid, nog vaak wordt afgeschilderd als arrogant en zelfingenomen. “Wie denkt hij wel dat hij is?”. In Nederland hebben ze hier zelfs een spreekwoord voor: ‘Wie het hoofd boven het maaiveld uitsteekt, wordt zijn kop eraf gehakt’.

Als je pad niet overeenkomt met de stereotype route die je omgeving heeft uitgestippeld, dan val je vaak uit de boot. Maar als iemand vervolgens ‘toevallig’ met zijn ideeën successen boekt, wordt hij/zij opeens bestempeld als genius. Waar is de logica?

Gebruik elkaars troeven om van elkaar te leren
Als Vlamingen staan we in de rij om iemand te bekritiseren die uitkomt voor zijn ideeën en ermee aan de slag durft te gaan. Met cynisme en achterklap. En zo beperken we met z’n allen initiatief nemen tot een recht voor de enkelingen die genoeg zelfvertrouwen heeft om er tegenop te boksen. Dat vind ik oneerlijk.

In plaats van bekritiseren zouden we elkaar moeten helpen onze ambities te bereiken. Het gebruiken van elkaars troeven om van elkaar te leren, dat fascineert me.

Gisteren zat ik in de Amsterdamse Biertuin, ik vroeg de eigenaar hoe hij zijn selectie Belgische bieren samenstelde. We hadden een leuke en interessante conversatie. Hij was open over zijn ambities. Hij liet me inzien dat we door een oprechte en constructieve houding altijd van elkaar bijleren en misschien zelfs een helpende hand kunnen aanreiken. Ik besloot hem uit te nodigen voor Het Weekend van het Bier. Een evenement dat COCOMO, het bedrijf van mijn moeder organiseert. Hij kan er een pak bijleren over Belgisch bier en ik heb een avondje gratis gegeten en gedronken. WIN-WIN niet? Dat geeft mij een gevoel van zelfvoldoening en als ik nog eens in Amsterdam ben met vrienden weet ik waar ik mijn drinkgeld ga op doen! Heerlijk toch.

Change is happening
Het is een voorbeeld uit mijn eigen leven maar slaat terug op het feit dat mensen er klaar voor zijn. Niet langer jaloers kijken naar degene die in zichzelf geloven, maar zelf aan de slag gaan. Het werkt aanstekelijk en creëert gezond zelfvertrouwen. Men gaat andere geloven in plaats van de mensen rondom zich naar beneden te duwen en te marginaliseren. Ze staan met een positieve blik in het leven en willen helpen in de mate dat ze kunnen. Op de Corda Campus is deze mentaliteit bijvoorbeeld al lang vanzelfsprekend.

Initiatieven zoals Limburg Startup dragen hier ook ongelofelijk aan bij en het geeft onze regio een top imago. Een imago waarin ondernemingszin wordt beloond en mensen terecht kunnen om hun ideeën om te zetten in werkelijkheid. Een regio waar ervaren coaches klaar staan om de nieuwe generatie de hulp te bieden die zij vroeger maar al te graag hadden gehad! Het brengt me bij de tweede levensles die ik hier geleerd heb.

“Practice what you preach.”

Wat je verwacht van andere, moet je zelf ook verwezenlijken. Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die altijd zegt wat andere moeten doen, maar zijn eigen advies niet opvolgt. Trust me, I’ve been that guy. Dat kunnen mijn close vrienden beamen. Ik ben het hier snel verleerd!

Nu ik op het einde van mijn 3 maanden stage ben, kijk ik terug op een fantastische tijd. Ik ging elke dag met plezier naar het kantoor en kwam elke avond zelfvoldaan thuis. Ik heb me hier thuis gevoeld, geamuseerd en vooral veel bijgeleerd. Over mijn eigen kwaliteiten, maar ook mijn mindere eigenschappen. Ik heb de kans gekregen om mezelf te ontwikkelen in familiale sfeer waarin elk individu met zijn eigen specifieke capaciteiten bijdraagt aan een groter gemeenschappelijk doel. Thx 24sessions!

Ik kan elke Limburgse student die op zoek is naar een uitdagende internship 24sessions aanraden. Ze zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Je kan je cv hier droppen.

Ook bedankt aan LSU & Marc Beenders voor het platform en wie interesse heeft om eens een biertje te gaan drinken in het Hasseltse kan mij altijd contacteren via LinkedIn!

Groetjes,
Jasper

© Limburg Startup - LSU 2024