Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Soft skills, het verschil tussen falen en succes

De term wordt steeds meer gebruikt: soft skills. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Marc Beenders (LRM) en Pieter Vandekerkhof (UHasselt) schreven er een boek over. “Je krijgt er geen vragen over tijdens het examen, maar het bepaalt wel of je slaagt of niet.”

Rekruteerders en HR-verantwoordelijken hebben er de mond van vol, ondernemers kunnen er niet meer aan voorbij. Kandidaten voor een job worden niet alleen beoordeeld op hun diploma’s en technische vaardigheden, zeg maar hun hard skills, maar ook op hun zogenaamde soft skills, of zachte vaardigheden. Attitude, creativiteit en communicatie zijn even belangrijk. “Onderzoek heeft aangetoond dat 70 procent van de rekruteerders vandaag even veel belang hecht aan soft skills als aan hard skills” aldus professor Pieter Vandekerkhof.

Pieter Vandekerkhof, professor Ondernemerschap aan de UHasselt, en Marc Beenders, Corporate Community Manager bij de investeringsmaatschappij LRM, belichten in hun boek ‘Soft skills in ondernemerschap’ het belang van wat zij ook human skills of menselijke vaardigheden noemen. “We zien het belang van soft skills elke dag bij de studenten die tijdens hun opleiding een bedrijf starten en in de Limburgse start-up community”, aldus Marc Beenders en Pieter Vandekerkhof. “Daar waar soft skills aanwezig zijn, is de kans op succes het grootst.”

Voor het eerst wordt het onderwerp niet alleen op wetenschappelijke basis behandeld, maar ook praktisch. Het boek geeft tips en praktisch advies. Dat het onderwerp leeft, ondervonden de auteurs meteen. Hans Bourlon, topman van Studio 100, beschrijft in het voorwoord zijn ervaringen. Bij de verschillende hoofdstukken hoort ook telkens een getuigenis van experten en ondernemers zoals Ismaël Ben-Al-Lal. Omdat je soft skills moet trainen als een topsporter getuigt ook Guy Martens, keeperstrainer van KRC Genk.

Wat is het?
Maar wat zijn nu die soft skills? Marc Beenders: “Soft skills zijn alle vaardigheden die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren met andere mensen, vaardigheden die te maken hebben met persoonlijkheid, houding en gedrag. In het boek behandelen we er vijf: communicatie, creativiteit, denken, attitude, teamwerk. Je krijgt daar in de school geen examenvraag over maar het zijn wel de kwaliteiten die er voor zorgen dat je succesvol bent of niet.”

Professor Vandekerkhof vult aan: “Hard skills zijn alle eigenschappen die er voor zorgen dat je wordt aangeworven, soft skills of het gebrek daaraan zijn meestal de reden waarom je wordt ontslagen. Een boekhouder wordt niet ontslagen omdat hij niet kan tellen, want dat kan een boekhouder meestal wel, maar omdat hij niet in een team kan werken of verkeerd communiceert met klanten.”

Aandacht
Ondernemers moeten beschikken over heel wat vaardigheden om hun loopbaan succesvol uit te bouwen en hun potentieel zo optimaal mogelijk te benutten. Soft skills treden daarbij steeds meer uit de schaduw van de meer traditionele, meetbare hard skills.

Toch is het ontwikkelen van deze meer abstracte vaardigheden niet altijd even eenvoudig. “Vroeger was een manager iemand die bevelen gaf. Vandaag is dat niet meer voldoende. Een manager moet motiveren en enthousiasmeren”, legt Pieter Vandekerkhof uit. “Een werknemer die wordt uitgekafferd, gaat elders werken. De war for talent woedt nog volop. Ik wens werkgevers die soft skills niet hoog in het vaandel dragen veel succes.”

Marc Beenders vult aan dat het voor die werkgever niet alles verloren is. “Je kan je menselijke vaardigheden trainen en bijschaven. Het boek wil daartoe een aanzet zijn. Het is ook een praktisch boek met tips die je niet alleen in de onderneming kan gebruiken maar ook in het dagelijkse leven, in het contact met vrienden en familieleden.”

Meer info: www.softskillsforlife.com
Het boek kost €25 en kan hier besteld worden.

Bron: Guido Cloostermans, HBVL

© Limburg Startup - LSU 2024