Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Limburg Startup en EuraTechnolgies (Frankrijk) tekenen samenwerkingsakkoord

Limburg Startup uit Vlaanderen en startup-incubator/accelerator EuraTechnologies uit Frankrijk hebben zopas hun gloednieuwe partnership officieel bezegeld. “Het is een perfecte match die veel toegevoegde waarde zal brengen voor beide start-up ecosystemen”, stelt Tom Vanham, algemeen directeur van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, waartoe Limburg Startup behoort.

Toen bekend werd dat één van de grootste incubatoren in de EU zijn internationaliseringsstrategie aan het uitstippelen was, spaarde FIT Lille kosten noch moeite om EuraTechnologies te introduceren in het bruisende startup-ecosysteem van Vlaanderen. “Van het afstemmen van focussectoren tot diensten en aanpak: EuraTechnologies besefte al snel dat de onmiskenbare complementariteit met de Limburgse incubatoren de weg vrijmaakt voor een vruchtbare samenwerking”, vertelt Willem-Frederik Vander Poorten, Head of Office FIT Lille.

Eerder dit jaar bezocht een grote delegatie van EuraTechnologies-leden de indrukwekkende Corda Campus in Hasselt, waar ook Corda INCubator gevestigd is. Daar ontmoetten ze de stakeholders en belangrijkste partners van Corda INCubator: Limburg Startup (LSU) en de Limburgse Investeringsmaatschappij (LRM).

“Europa is onze speeltuin”
Limburg Startup (LSU), in beheer van LRM, is de overkoepelende start-upcommunity in Limburg. “Limburg Startup is een eersteklas startup-community, ondersteund en ontwikkeld door het ondernemende ecosysteem in de Limburgse regio. In totaal gaat het om 7 incubatoren: Corda INCubator (Hasselt), DronePort (Sint-Truiden), Greenville (Houthalen-Helchteren), IncubaThor (Genk), C-mine Crib (Genk) en BioVille (Diepenbeek)”, licht Marc Beenders, Senior Corporate Community Manager van LSU, toe. “Begin juli staken we met Limburg Startup en LRM de grens over naar Noord-Frankrijk om de mogelijkheden en technische details van de samenwerking door te spreken. Met groot succes: we hebben een samenwerkingsovereenkomst met EuraTechnologies ondertekend.”

Roel Mentens, Lead Corda INCubator, vult aan: “We bouwden al een sterke expertise en samenwerking uit met verschillende buitenlandse incubatorennetwerken, waaronder Nederland, Duitsland, Singapore en China. Zo introduceerden we afgelopen jaar 25 bewoners van Corda INCubator in ons buitenlandse incubatorennetwerk. Met EuraTechnologies hebben we er een sterke speler bij, die bovendien ook perfect aansluit op de marktvraag. Want veel start-ups kijken in eerste instantie naar de ons omringende landen om hun business uit te breiden.”

Koussée Vaneecke, voorzitster van EuraTechnologies: “Samenwerken met gelijkgestemde incubatoren en acceleratoren in heel Europa is een belangrijke manier voor EuraTechnologies om start-ups te helpen om succesvol op te schalen. Onze speeltuin is de EU-markt. Door onze expertise te delen en onze krachten te bundelen met lokale partners, versnellen we de bedrijfsontwikkeling van onze ondernemers. Dit partnerschap is een cruciale stap in onze nieuwe internationale strategie. We zijn FIT dankbaar voor hun matchmaking en verheugen ons op de samenwerking met de 7 incubatoren van Limburg Startup.”

3 manieren waarop deze samenwerking startup-ecosystemen versterkt
De details over hoe de incubatoren bruggen willen bouwen tussen het start-up ecosysteem van Vlaanderen en Frankrijk zullen binnenkort duidelijk worden. Tom Vanham, algemeen directeur LRM: “Voor nu zien we al minstens drie vitale kansen die beide regio’s kunnen benutten. Ten eerste wordt het voor start-ups veel makkelijker om de naburige markt te betreden en er een project, product, dienst of idee te lanceren. Ten tweede geloven we sterk in kennisuitwisseling. Door best practices, gespecialiseerde knowhow en bedrijfsnetwerken op elkaar af te stemmen, kunnen beide incubatoren hun aanpak verfijnen. Ten derde vergroot deze samenwerking onze aantrekkingskracht bij buitenlandse starters. Rekening houdende met de zeer ambitieuze plannen die er in aantocht zijn voor Corda Campus, zal die aantrekkingskracht bovendien nog groter worden de komende jaren.”

© Limburg Startup - LSU 2024