Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Limburgs studentenproject Twister Wear wint UCLL’s Moving Minds Award 2021

UCLL reikte tijdens haar academische opening op Campus Diepenbeek op 22 september voor het vijfde jaar op rij haar Moving Minds Award uit.

Twister Wear, een project van twee studenten Orthopedagogie aan UCLL’s Campus Hasselt ging met de unieke award en een cheque van 2.500 euro lopen. Tijdens hun opleiding ontwikkelden Jana en Heaven ‘friemeltruien’ voor mensen met of zonder beperking. Peter van het project Maarten Millen, creatief directeur van productiehuis Rosesareblue (o.a. Down the Road), spoorde de hele hogeschoolgemeenschap aan om voor Twister Wear te stemmen: “De snoezelhoodies van deze studenten kunnen rust brengen op moeilijke momenten én zijn een ware conversation starter . Het project kan zo echt ‘minds moven’. Dit is ondernemerschap met het hart op de juiste plaats.” Alles tezamen stemden 2.000 UCLL’ers, partners en sympathisanten op één van de vijf genomineerde studentenprojecten.

Snoezeltruien
Orthopedagogiestudenten Jana Marx en Heaven Hoydonckx ontwierpen voor het opleidingsonderdeel ‘Sociaal Innoveren en Ondernemen’ aan UCLL een ‘snoezeltrui’. “Sommige mensen met ADHD, Autisme of Down hebben nood om voortdurend te friemelen,” weet Jana. “We gingen op zoek naar iets dat kinderen ook in de klas kan helpen. En vandaar de idee van een sweater met gadgets zoals een friemelstrook op de mouw of een speeltje in de buidel. Dit voorkomt overprikkeling en kan de drager subtiel tot rust komen.”

Met StartMinds op weg
Zelf een onderneming opstarten is echter niet evident. Gelukkig konden ze rekenen op de hulp van Startminds, het UCLL-steunpunt voor student-ondernemers. Heaven: “UCLL’s expertisecentrum Smart Organisations hielp ons met de beginselen zoals statuten, een businessplan, de zoektocht naar startkapitaal, verkoopkanalen enzovoort.”

De productie van de duurzame snoezeltruien zou uitbesteed kunnen worden aan een maatwerkbedrijf. Heaven: “Dat valt nu nog wat duur uit zodat we voorlopig nog rekenen op enkele bereidwillige familieleden. Het is maatwerk en dus handwerk. Anderzijds willen we de trui betaalbaar houden: het standaard model is verkrijgbaar vanaf € 30. Naargelang de toegevoegde gadgets verandert de prijs.”

Welzijn én Management
Ook managementstudenten kwamen mee aan boord. De naam van het project ‘Op maat’ werd omgedoopt tot ‘Twister Wear’ en Taha Önder van het tweede jaar Marketing tekende een logo. Tijdens het vak e-commerce bouwden de studenten Logistiek een webshop. Dankzij het team van Cology, marketingstudenten die hun eigen digitaal marketingbureau gestart zijn, kreeg Twister Wear een social media campagne.

Prijzengeld voor volgende stappen
Twister Wear staat dus klaar om uit de startblokken te schieten en daarbij zal de cheque van 2.500 euro die ze wonnen tijdens de academische opening zeker van pas komen. “We staan voor inclusie en die visie willen we echt in heel het project doortrekken. Onze productie zouden we dus willen uitbesteden aan een sociaal-beschutte werkplaats. En verder willen we nadenken over andere kledingstukken die we kunnen aanpassen voor personen die daar nood aan hebben.”

Meer over het studentenproject Twister Wear op UCLL Uitgelicht.

 Moving Minds Award
Algemeen directeur Marc Vandewalle over de Moving Minds Award: “UCLL is voortdurend op zoek naar nieuwe opportuniteiten om grenzen te verleggen binnen en buiten de hogeschool. Mensen motiveren en ideeën in beweging brengen is onze onderwijsvisie, de vertaling daarvan is ‘Moving Minds’. Aan de hand van een heel gamma projecten kijken de studenten over hun grenzen heen, ontwikkelen ze een open geest voor de toekomst en werken ze samen met opleidingen buiten het eigen vakgebied. Om Moving Minds kracht bij te zetten, reiken we elk jaar een award uit aan het meest veelbelovende project.”

 Iedereen stemt
De uitreiking van de Moving Minds Award gaat telkens gepaard met een heuse show, in goede banen geleid door studenten. Charlotte, Karen, Noud en Valerie stonden dit jaar op een podium voor een beperkt publiek van genodigden in de nieuwe foyer van Campus Diepenbeek, maar vooral ook voor honderden kijkers via een livestream. De stemming stond dit jaar open voor iedereen. De peters en meters van de projecten spoorden iedereen via sociale media aan om op hun project te stemmen. De uiteindelijke beslissing viel dan tijdens de academische opening zelf. De stem van de UCLL’ers en genodigden op Campus Diepenbeek gaf de doorslag. Alles tezamen stemden 2.000 UCLL’ers, partners en sympathisanten op één van de vijf genomineerde studentenprojecten.

De andere genomineerde projecten
Meer info: www.ucll.be/mma

Granola-Délicé is een co-creatie van studenten Voedings- en Dieetkunde, Bedrijfsmanagement en Toegepaste Informatica. Die eersten deden onderzoek naar het valoriseren van ‘nevenstromen uit de agrovoedingssector’ en ontwikkelden een granola op basis van perfect bruikbare veenbessen die anders vernietigd zouden worden. De studenten Bedrijfsmanagement en Toegepaste Informatica lanceerden granola Délicé op de (web)markt. (Peter: Marc Beenders, LRM)

Net nadat een verpleegkundige een injectie heeft gegeven, gebeurt er nogal eens een prikongeval waarbij hij of zij zichzelf per ongeluk prikt. Eigenlijk gebeurt het nog te vaak. Daarom ontwierpen studenten Verpleegkunde van Campus LiZa in Genk ‘Sharpy’: een compact, handig, duurzaam en ecologisch prikkussen waardoor de risicovolle stap net na de injectie op een veilige manier kan gebeuren. Sharpy is meteen ook goed voor een sensibiliseringscampagne rond prikongevallen. Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) is alvast razend enthousiast. (Peter: Nico De Fauw, directeur In4care)

Om de besmettingsgraad laag te houden, wil het UZ Leuven slim omgaan met drukbezochte locaties. Studenten Toegepaste Informatica van Campus Proximus in Heverlee ontwikkelden de Detect-O-Meter en een Disinfection Detection System. Het systeem is gebaseerd op AI, artificial intelligence: met camera en beeldherkenning gaat het na of mensen te dicht bij elkaar staan en of ze hun handen voldoende ontsmetten. (Peter: Koen Balcaen, CNO UZ Leuven)

Acht studenten Bachelor Kleuteronderwijs zorgden met hun project  ‘Boekenkastjes vol leesplezier’, voor tal van coronaproof leesbevorderingsinitiatieven voor Diestse gezinnen met weinig leescultuur. (Meter & peter: Lise Braekers en Jacques Maes, grafisch ontwerpers)

© Limburg Startup - LSU 2024