Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Limburgse incubatoren rollen ‘Ergotour’ uit voor fittere werknemers
Onderzoek bij Limburgse start-ups geeft welzijn van de incubatorbewoners weer

De gemiddelde start-up medewerker in de Limburgse incubatoren is 28 jaar oud, werkt gemiddeld 43 uur per week en zit zo een zeven uur per dag op zijn bureaustoel. Ook opvallend is dat er evenveel vrouwelijke start-up medewerkers zijn als mannelijke en dat ze bijna allemaal met de wagen naar het werk komen. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door start-up supERGOed ism Limburg Startup en studenten van PXL bij meer dan 140 bewoners uit het Limburgse incubatorennetwerk.

Jasper Olaerts, C-mine Crib

Naar aanleiding van deze resultaten zet Limburg Startup een ‘Ergotour’ op poten voor de bewoners uit de Limburgse incubatoren. De groeibedrijven in de negen incubatoren krijgen er gratis ergonomische workshops, tips en begeleiding om op een gezonde manier het beste uit zichzelf te halen.

Start-ups zijn flexibel, dynamisch en houden van een gevarieerde werkplek waar ze buiten een eigen plekje ook elkaar makkelijk tegenkomen in gezamenlijke ruimtes en al eens de buitenlucht kunnen opsnuiven. Maar, de start-up medewerkers merken ook dat ze vaak vermoeid zijn tijdens hun werkdag en weinig opstaan van hun plek buiten een traditioneel bezoekje aan de koffiemachine of de vergaderzaal. Het jonge bedrijf supERGOed kwam tot deze bevindingen na een onderzoek bij bewoners in de verschillende Limburgse incubatoren. Om de bewoners gezonder en productiever te laten werken, lanceren LSU (Limburg Startup) en supERGOed een ergotour waar de focus ligt op het boosten van je mentale en fysieke prestaties op het werk.

Ergotour

Koen Wijgaerts, Supergoed Marc Beenders, LSU

Tijdens deze workshops worden er concrete tips meegegeven om gezonder te werken. ‘Startende ondernemers vinden ergonomie zeker belangrijk. En ook in de incubatoren zelf wordt hier al rekening mee gehouden door bijvoorbeeld ergonomische stoelen en verstelbare tafels te voorzien of door te werken met veel natuurlijk licht, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering die de concentratie en het algemeen welzijn enkel ten goede zal komen’, zegt Koen Wijgaerts, oprichter en ergonomisch expert van SupERGOed.

‘Tijdens de ergosessies brengen we ze enkele quick wins bij zoals micropauzes inlassen, wandelend vergaderen of een koptelefoon met noise cancelling gebruiken die je productiviteit meteen de hoogte injagen. Ze gaan ook naar huis met een folder waar nog heel wat extra tips en suggesties instaan.’

Marc Beenders, Community Manager LSU:

“Samen met de managers uit de incubatoren hebben we een actieplan uitgewerkt om de start-ups zo goed mogelijk te ondersteunen in hun groei. Gezond werken, speelt hier een belangrijke rol in. Een goede gezondheid zorgt automatisch voor betere werkresultaten en geluk op de werkvloer’, zegt Marc Beenders Community Manager LSU. ‘Op die manier wordt het onderwerp ook bespreekbaar en laten we de bewoners ook voor elkaar ‘zorgen’. De sessies zijn volledig gratis om de drempel zo laag mogelijk te houden.’

© Limburg Startup - LSU 2024