Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Limburgse parel verkocht: UgenTec is van investeringsfonds

Het Zweedse private equiquityfonds Summa Equity verwerft de meerderheid van de aandelen in UgenTec, het Hasseltse biotechsoftwarebedrijf dat oplossingen biedt voor de automatisatie van moleculaire diagnostische testen. Daarmee verdwijnen LRM, Heran  en andere aandeelhouders van het eerste uur, uit het kapitaal.

Het succes, vooral met de analyse van PCR-testen tijdens de coronapandemie, is de internationale kapitaalmarkt niet ontgaan. Als gevolg daarvan heeft Summa Equity, een Zweeds investeringsfonds, nu een meerderheid in UgenTec genomen. Het Hasseltse bedrijf past naar eigen zeggen perfect in hun visie om in te zetten op technologiebedrijven met activiteiten in gepersonaliseerde geneeskunde, waarin data en digitalisering meer en meer centraal komen te staan.

De nieuwe eigenaar wil nu, samen met het management, het geografische bereik van UgenTec laten groeien, toepassingen en technologieën uitbreiden, en samen verdere groeimogelijkheden en partnerschappen bekijken.

“We zijn zeer verheugd dat we nu deel uitmaken van de Summa-portfolio, omdat we dezelfde visie hebben over hoe digitalisering de wereld van moleculair diagnostisch testen en precisiegeneeskunde ten goede kan veranderen”, zegt Steven Verhoeven, CEO van UgenTec. “Dit laat niet enkel toe om efficiëntie en kwaliteit te bewaken, maar om waardevolle operationele, onderzoeks- en klinische inzichten te ontsluiten uit diagnostische laboratoriumgegevens – hetgeen mogelijk wordt met AI en datawetenschap.”

Katleen Vandersmissen, die met Heran uit het kapitaal stapt, is blij met de evolutie: “Als vroege investeerder zijn we verheugd dat we UgenTec vanaf het begin hebben kunnen ondersteunen met hun wereldwijde commerciële uitrol en het uitvoeren van hun visie voor hun FastFinder-softwareplatform. Met Summa als nieuwe referentieaandeelhouder zal UgenTec kunnen verder bouwen op het traject van groei en innovatie. Vanaf het begin geloofden we sterk in het managementteam en hun baanbrekende aanpak om een revolutie teweeg te brengen in de diagnostische markt.

Een mening die ook Tom Aerts, Head of Investments bij LRM, is toegedaan: “Ugentec is deel van het dynamische netwerk van incubators binnen LRM en is uitgegroeid tot een van de meest veelbelovende bedrijven op Corda Campus. Vanaf het begin heeft LRM zijn netwerk en expertise ingezet om het bedrijf te helpen groeien. Het succes van deze Limburgse scale-up bewijst dat de LRM-strategie om te investeren in jonge innovatieve starters loont.”

Bron: Made in

© Limburg Startup - LSU 2024