Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

De Beringse scale-up in de gezondheidstechnologie DEO.care gaat zijn slim platform verder uitrollen in de vestigingen van ZOL. Dankzij de unieke technologie van DEO.Care kunnen de chirurgen in het operatiekwartier slimmer, veiliger en efficiënter werken.

Sinds 2016 is medeoprichter en CEO Jeroen Dille, samen met Tim Clijmans en David Van der Auwera, aan het bouwen aan het platform. In 2018 werd DEO (Data-driven Efficiency for the Operating Room) effectief boven de doopvont gehouden. Het slimme platform verzamelt via een camera alle mogelijke data in het operatiekwartier: hoe verlopen de processen? Wat doen de verschillende mensen er? Welke materialen en instrumenten worden er gebruikt, en welke niet? Hoe kunnen we de ergonomie voor de chirurgen en het verplegend personeel verbeteren? “De beelden worden natuurlijk volstrekt geanonimiseerd,” zegt Jeroen Dille.

Digitale tweeling
Met die data gaat het platform – dankzij de inzet van onder meer AI – aan de slag. “We maken van het hele gebeuren een zogenaamde digitale tweeling. Daarmee kunnen we simuleren wat bepaalde ingrepen in het proces aan veranderingen teweegbrengen. Het resultaat is dat de chirurgen en het verplegend personeel beter kunnen beslissen om bepaalde veranderingen in het operatief proces aan te brengen, om zo alles niet alleen sneller, veiliger en efficiënter te laten verlopen, maar ook de ergonomie voor de aanwezigen te verbeteren,” legt Jeroen Dille uit.

ZOL
Van bij de start van het bedrijf ging DEO.care een samenwerking aan met Ziekenhuizen Oost-Limburg (ZOL) aan. “En met succes,” zegt Arne Janssen, manager innovatie en future health bij ZOL. “Het platform werd eerst ingezet op de afdeling orthopedie in Genk. Het helpt ons niet enkel om strategische beslissingen te nemen, maar zorgt er ook voor dat het personeel ontlast wordt, tijdswinst geboekt wordt, er geld bespaard wordt en we toch efficiënter werken. De bedoeling is om onze samenwerking verder uit te rollen binnen de vestigingen van ZOL, en het platform ook te gebruiken in andere teams en afdelingen.”

Ambassadeur
ZOL wil zich voorts ook opwerpen als ambassadeur van het platform van DEO.care. “We kunnen zorgen voor de uitstraling naar andere ziekenhuizen en de mogelijkheden ervan in de schijnwerpers zetten op verschillende congressen en events,” zegt Arne Janssen. “Wij kunnen ZOL dan weer helpen in het opzetten van gelijkaardige samenwerkingsvormen met andere medtechs en start-ups,” vult Jeroen Dille aan. “ZOL is voor ons bovendien een belangrijke referentie.”

Verenigde Staten
Het succes van DEO.care beperkt zich ondertussen niet enkel tot ZOL. “Ons platform draait nu al in 35 ziekenhuizen in 8 landen,” zegt Jeroen Dille. “Dat levert ons uiteraard een gigantische databank op.” Behalve het hoofdkwartier in Beringen, beschikt DEO.care ondertussen ook over een vestiging in de VS en een virtuele hub in Spanje. In het totaal werken er nu 15 mensen.

Drie jaar geleden haalde DEO.care al eens een miljoen euro op om de groei te schragen, onder meer bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en ZOL zelf. “Ondertussen hebben we in totaal al 5 miljoen euro aan middelen opgehaald,” weet Jeroen Dille. “Daarmee willen we ons model verder uitrollen in de ziekenhuizen in de VS en Europa.”

Bron: HBVL

© Limburg Startup - LSU 2024