Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Begin 2022 stampte Michiel Mechelmans The Data Forest uit de grond: een bedrijf dat zich toespitst op het analyseren en visualiseren van gegevens om zo tot bruikbare inzichten te komen. Daarbij legt de Limburgse start-up, gevestigd op Corda INCubator, zich toe op business intelligence-tools voor finance, sales en duurzaamheid. Een lijn die Michiel ook doortrekt binnen de eigen werking, want per gefactureerd uur plant hij i.s.m. Trees for the Future 5 bomen. Met succes: deze maand overschreed hij de kaap van 12.000 bomen. “Onze ambitie? 100.000 bomen tegen 2030.”

Met zijn achtergrond als financieel analist bij o.a. Melexis, blikt Michiel Mechelmans terug op een stevige expertise in alles rond business intelligence en data-visualisatie. Begin vorig jaar achtte hij de tijd dan ook rijp voor een eigen bedrijf en richtte hij The Data Forest op. De bedrijfsnaam is niet alleen een speelse kwinkslag naar BI-termen, maar onderstreept tegelijk ook de duurzame ambitie van Michiel.

“Ik ben een echt mensenmens en wil mijn kennis en expertise inzetten om een tastbare impact te maken op onze planeet. De afgelopen 8 jaar waren de warmste jaren op rij. En in de komende 2 decennia zal de temperatuur wereldwijd waarschijnlijk nog eens 1,5 graden Celsius stijgen. Een van de grootste redenen waardoor meer dan 1 miljoen soorten met uitsterven worden bedreigd. Ondanks de urgentie nemen veel leiders het nog steeds niet serieus genoeg. Dus nu is de keuze aan ons: leunen we achterover of ondernemen we zelf actie? Met The Data Forest gaan we er alvast keihard voor en zetten we bewust in op het herbebossen van onze planeet.”

Mijlpaal
Michiel sloot daarom een partnership af met de Amerikaanse NGO ‘Trees for the Future’. Voor elk uur dat The Data Forest factureert aan klanten, worden er 5 bomen geplant. Met leuke projecten en klanten uit zowel België als zelfs eentje uit het buitenland, dikt de teller goed aan. Deze maand ontving het driekoppig team van The Data Forest zijn certificaat voor het aanplanten van 12.000 bomen. Michiel: “Dit is een mijlpaal waarop we erg fier zijn. Het spoort ons nog meer aan om onze bedrijfsgroei gecontroleerd verder te zetten en zo ons doel van 100.000 bomen tegen 2030 te bereiken.”

Waarom Michiel voor Trees for the Future koos? “Wel, het is één van de grootste organisaties ter wereld die zich toelegt op dergelijke projecten, zonder tussenpersonen. Bovendien kiest De NGO heel zorgvuldig de te herbebossen regio’s uit. Zo houden ze er enerzijds rekening mee dat de nieuw geplante bomen makkelijk kunnen groeien, zonder veel menselijke interactie. Anderzijds focussen ze zich op regio’s waar er veel armoede is. Wanneer de bomen geplant worden, krijgen de lokale bewoners een praktijkgerichte agrotraining. De eerste jaren letten zij erop dat de nieuw geplante bomen het goed doen. Het is dus een sociaal project dat op meerdere niveaus impact heeft. Ook leuk trouwens: bij de geplante bomen zitten ook fruitbomen, wat opnieuw een win-win voor de lokale bewoners is”, besluit Michiel enthousiast

© Limburg Startup - LSU 2024