Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

LRM en UHasselt maken onderzoekers ondernemend met de Spin off Academy

Met de Spin-off Academy lanceren LRM en UHasselt een ambitieus programma om de ondernemerszin bij doctoraatsstudenten en postdoctorale onderzoekers verder te laten groeien. Via een langlopend programma van 11 sessies, verspreid over enkele maanden, worden onderzoekers met een ondernemersidee gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek ondergedompeld in het innovatieve ecosysteem van onze provincie. Ze leren op deze manier de ondernemerswereld in al haar facetten beter kennen. De doelstelling van dit programma is om drempels weg te nemen zodat innovaties met potentieel sneller hun weg vinden naar de markt. Het programma bestaat uit een mix van groepssessies, individuele feedbackmomenten, online seminaries, coaching door een ervaren mentor en een werkplek in een incubator.

Ondernemers skills aanscherpen om de drempels tot ondernemen te verlagen
Slechts een klein percentage van doctoraatsstudenten en postdoctorale onderzoekers hebben een toekomst in de academische wereld. Het merendeel bouwt een carrière uit in bedrijven of bij de overheid, terwijl een minderheid start als ondernemer of bij een start-up.

Bernard Vanheusden, rector Universiteit Hasselt:
“Onderzoekers zijn zich soms niet genoeg bewust van de mogelijkheden om hun eigen onderzoek te valoriseren via een spin-off. Of ze ontbreken hiervoor de nodige ervaring en ondernemersvaardigheden. Via de Spin-off Academy bundelen LRM en UHasselt de krachten, om ondernemende onderzoekers toegang te geven tot het sterk netwerk aan incubatoren. Zo krijgen innovaties aan UHasselt nog beter de mogelijkheid om tot ontwikkeling komen.”

Met het oog op het stimuleren van ondernemerschap ondersteunt de Tech Transfer Office van UHasselt onderzoekersdoctoraatsstudenten in de valorisatie van hun vindingen. Dit kan door de creatie van een spin-off, het afsluiten van licentiedeals, of andere manieren van valorisatie. In het proces van spin-off creatie zijn er een aantal uitdagingen zoals: het hanteren van de juiste soft skills, timemanagement, het ontbreken van de juiste ondernemende vaardigheden, samenstelling van het team of te weinig financiële middelen om de stap tot ondernemen te zetten. Om deze ondernemende vaardigheden in de Spin-off Academy te ontwikkelen werkt de Tech Transfer Office samen met de onderzoeksgroep RCEF (Research Center for Entrepreneurship & Family Firms) van UHasselt.

Tom Vanham, Algemeen-Directeur LRM:
“Het is cruciaal om ondernemend potentieel, zowel qua onderzoek als onderzoekers te detecteren en op te vangen in een ondernemend ecosysteem. Ons netwerk van incubatoren, met elk hun thematische invulling is hier een ideale voedingsbodem voor.”

Ecosysteem voor start ups openen voor potentiële spin offs
LRM heeft de laatste jaren veel ervaring opgebouwd in de uitbouw van een sterk startup ecosysteem. Het netwerk van 7 incubatoren fungeert niet alleen als broedplaats voor nieuw ondernemerschap, maar is ook een veilige haven voor ondernemers omdat ze er niet alleen zijn, begeleiding krijgen aangeboden door experts en gebruik kunnen maken van een groot netwerk waardoor tijd en geld efficiënter kan ingezet worden.
LRM en UHasselt bundelen de krachten om meer valorisatie in Limburg te realiseren. Om dit doel te bereiken zal er een incubatieprogramma aangeboden worden waarin onderzoekers bijleren zowel op vlak van ondernemende hard en soft skills. Verder zullen ze gecoacht worden (via expert panels en één-op- één coaching). Op het einde van het traject organiseren we een ‘money room’. Hier krijgen de deelnemers de kans om via een investor pitch extra financiering voor hun idee.

Het programma is gestart op 23 januari op Corda Campus.
Meer info over de inhoud van het programma kan je hier vinden.

© Limburg Startup - LSU 2024