Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

LRM investeerde 59 miljoen in 63 dossiers in 2019
Noodzakelijke waardeverminderingen in de historische portefeuille doen LRM-cijfers in 2019 rood kleuren

LRM legde in 2019 sterke fundamenten voor de toekomst door te investeren in 63 bedrijven en projecten, waarvan 9 nieuwe kapitaalparticipaties, het hoogste aantal in de voorbije 4 jaren. De Europese doorstart van Sparkcentral ging gepaard met een afschrijving van de historische investering. Ook in de health & care portefeuille waren er afwaarderingen. LRM sloot boekjaar 2019 af met een negatief geconsolideerd resultaat van -8,82 miljoen euro. Succesvolle transacties, zoals de verkoop van het hoogtechnologisch bedrijf EpiGaN en de fietsleasepionier Team Cyclis, konden het verlies beperken. De Algemene Vergadering van LRM besliste op basis van eerdere afspraken om een dividend uit te keren van 5 MIO EUR uit de reserves, ter versterking van het Limburgse maatschappelijke weefsel.

De Limburgse Reconversie- en investeringsmaatschappij toonde zich een zeer actieve investeerder in 2019, door haar handtekening te zetten onder 63 nieuwe investeringsdossiers.
Het gaat om leningen, vastgoed en vervolgrondes bij bestaande portefeuillebedrijven. Er waren ook 9 nieuwe kapitaalsparticipaties, het hoogste aantal in de voorbije 4 jaren. In totaal ging 58,9 miljoen euro naar Limburgse bedrijven en projecten. LRM giet hiermee fundamenten voor toekomstige groei en een verdere diversificatie van haar portefeuille. De 263 LRM-portefeuillebedrijven zijn op vandaag samen goed voor 8100 jobs.

LRM wist in 2019 een aantal succesvolle exits te realiseren. Het hightech bedrijf EpiGaN werd overgenomen door het Franse beursgenoteerd bedrijf Soitec, fietsleasing pionier Team Cyclis werd verkocht aan Belfius en technologieparel Mimesys werd ingelijfd door de Amerikaanse tech-reus Magic Leap. Bovendien blijven deze drie bedrijven hun tewerkstelling in Limburg behouden.

Echter, de meerwaarden uit deze transacties waren onvoldoende om de afwaarderingen binnen de portefeuille te compenseren. Vooral het dossier Sparkcentral weegt zwaar op de jaarresultaten: het historische engagement werd volledig afgeschreven in het voorbije boekjaar om begin 2020 een frisse doorstart te kunnen maken vanop de Hasseltse Corda Campus met focus op Europa. Ook in de Health & Care portefeuille werden noodzakelijke waardecorrecties doorgevoerd, die vooral in de dossiers Complix en Apitope fors waren.

LRM sloot een actief investeringsjaar af met een geconsolideerd resultaat van -8,82 MIO EUR. Het geconsolideerd eigen vermogen van de groep bedraagt 386,9 MIO EUR per einde boekjaar 2019.

Tom Vanham, Algemeen Directeur LRM:

“Het grootste risico voor een investeringsmaatschappij is om geen risico’s te nemen. Het financiële rendement en de groei van het eigen vermogen zijn gelukkig positief op lange termijn, maar af en toe is er ook een tegenslag. In 2019 hebben we in een aantal dossiers de bladzijde omgedraaid. De impact daarvan op onze cijfers overschaduwt volledig de succesvolle exits die we wisten te realiseren en de investeringshonger die we getoond hebben door het hoogst aantal nieuwe kapitaalparticipaties van de voorbije jaren te laten optekenen.”

Hugo Leroi, Voorzitter van LRM:
“De investeringsbereidheid van LRM zal nog toenemen, zeker nu Covid-19 ongenadig inhakt op de Limburgse bedrijven. De coronacrisis zal ook de Limburgse regio hard treffen, en mogelijk harder dan de mijnsluitingen van 30 jaar geleden. LRM heeft met succes haar rol gespeeld bij vorige crisissen als reconversie- en investeringsmaatschappij, zoals de sluiting van de mijnen, van Philips in Hasselt en van Ford in Genk. Ook in deze crisis zal LRM haar rol opnemen, als aanjager van investeringen en financiële partner van het bedrijfsleven. De deur van LRM staat open voor alle Limburgse kmo’s en groeibedrijven die duurzame groei en jobs ambiëren, en een duw in de rug kunnen gebruiken.”


Vastgoedontwikkeling
LRM heeft zich in de voorbije 25 jaren ontpopt tot een veelzijdige investeerder. De reconversie-knowhow die werd opgedaan bij de herbestemming van de voormalige Limburgse mijnsites, werd met succes ingezet bij andere transformaties. De Hasseltse Corda Campus is omgevormd tot een winstgevende campus, met een bruisende community van 250 bedrijven die 5000 jobs genereren. Op Thor Park in Genk werden plannen getekend voor een slimme maakcampus, met de realisatie van een nieuw poortgebouw. Bij DronePort in Sint-Truiden was de ingebruikname van een nieuwe multifunctionele hangar een van de hoogtepunten.

Wat de mijnsites betreft, werd vorig jaar op Terhills in Maasmechelen en Dilsen-Stokkem de eerste steenlegging gedaan van een vakantiepark met 250 watervilla’s, dat gemanaged zal worden door Center Parcs. Op be-MINE in Beringen werd de oude elektriciteitscentrale omgevormd tot een evenementenhal en werden principiële knopen doorgehakt rond het mijnbelevingsmuseum be-MINE Pit en de integratie van de kleuter- en basisschool ‘Straf!’.

Het incubatorennetwerk van LRM huisvest 306 jonge bedrijven, die samen goed zijn voor 1107 jobs. 2019 werd gebruikt om een aantal optimalisaties door te voeren in het netwerk: zo verhuisde de Corda INCubator binnen de Corda Campus naar een volledige vernieuwde ruimte in Corda A en werden de voorbereidingen getroffen voor de inkanteling van mode-incubator MIA-H in PXL en de verkoop van de fietsincubator Bikeville aan de Belgian Cycling Factory (Ridley).

 

Klimaatinvesteringsprojecten
Het voorbije jaar stond het thema klimaat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. LRM beheert samen met partners intussen al 260 MW aan klimaatprojecten: 125 MW zon, 105 MW wind, 18 MW energieopslag en 12 MW biomassa. Vorig jaar werd Kristal Solar Park in werking gesteld, een project van LRM en Stad Lommel, en met haar 99MWp en 100ha aan zonnepanelen nog steeds het grootste zonnepark van de Benelux. Dankzij deze investering kreeg het industrieterrein Kristalpark III de wind in de zeilen. De site transformeerde vorig jaar van een vergeten industriële site, naar een gegeerde plek voor nieuwe investeringen.

Dividend
De Algemene Vergadering van LRM heeft beslist om uit haar reserves een dividend uit te keren aan het Vlaams Gewest van 5 MIO EUR. LRM wil zich hiermee een betrouwbare partner tonen van de Limburgse stakeholders. Het totaal aan uitgekeerde dividenden sinds 1999 komt daarmee op 372 MIO EUR. De LRM-dividenden komen via het Vlaams Gewest bij de Stichting LSM terecht, dat op haar beurt maatschappelijke projecten ondersteunt in Limburg. LRM zet op die manier niet enkel economisch, maar ook maatschappelijk de schouders onder Limburg!

Jaarverslag Mobietrain
Voor het jaarverslag 2019 werkte LRM samen met de beloftevolle startup Mobietrain. Aan de hand van fotomateriaal, films en interactieve leermodules wordt een inzicht gegeven in de investeringen van LRM. Wil je het platform zelf graag testen? Via een reply op de mail bezorgen we je een unieke login.

© Limburg Startup - LSU 2024