Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

VC-fonds 9.5 Ventures tankt opnieuw vers kapitaal bij met nieuwe kapitaalverhoging van 10 miljoen

  • 5 Ventures, het Belgisch durfkapitaalfonds gespecialiseerd in “corporate venturing”, heeft er opnieuw een succesvolle kapitaalverhoging opzitten. Het fonds trok ditmaal 10 miljoen euro vers kapitaal aan.
  • Deze aankondiging komt slechts enkele maanden nadat het fonds in november 2019 bekend maakte dat het 25 miljoen kapitaal had opgehaald.
  • 5 Ventures is het eerste durfkapitaalfonds in Europa dat samen met grote bedrijven start-ups creëert en lanceert op de markt – ook wel “corporate venturing” genoemd. De formule wekt veel interesse bij investerende ondernemersfamilies – in eigen land en daarbuiten, bijvoorbeeld Luxemburg – wat blijkt uit de snelheid waarmee 9.5 Ventures kapitaal ophaalt.
  • Met het oog op de verdere groei versterkt Elisa Vlerick het kernteam van 9.5 Ventures.

Onder de nieuwe investeerders telt 9.5 Ventures onder meer de Limburgse Investeringsmaatschappij (LRM) en de Luxemburgse ondernemersfamilie Muller. Ook verschillende Vlaamse ondernemers tekenden opnieuw present, met onder meer een participatie van Pieter Janssens (oprichter en CEO van digitaal communicatiebureau Intracto).

Pieter Van de Velde, General Manager van 9.5 Ventures: “Het is opnieuw heel snel gegaan. Nadat we onze vorige kapitaalronde in hoog tempo hadden afgerond, bleven we nog steeds vragen krijgen van investeerders om te kunnen participeren in 9.5 Ventures. Onze formule slaat duidelijk aan, met name bij ondernemersfamilies die willen bijdragen aan het “corporate venturing”-verhaal van 9.5 Ventures. Vandaar dat we besloten hebben een extra kapitaalverhoging door te voeren van 10 miljoen. Deze kapitaalsverhoging brengt ons dus bij ons statutair maximum, waarbij we nog een paar kleine tickets vrijhouden voor zogenaamde ‘active investors’. Dit zijn tech-ondernemers die wensen te investeren en actief mee aan het roer te komen van de start-ups van ons fons.”

Tom Vanham, CEO LRM: “ LRM investeert in bedrijven en projecten die zorgen voor economische groei en duurzame jobs in Limburg. We hebben een netwerk van incubatoren en campussen uitgebouwd, waar zowel startups als scale-ups en gevestigde bedrijven aan hun groeiverhaal schrijven. Deze dynamische bedrijven-community willen we nog beter ontsluiten, door verbindingen te leggen met succesvolle projecten in de Euregio. De samenwerking met 9.5 Verntures past in dat kader en is bedoeld om connecties tot stand te brengen tussen jonge bedrijven in ons netwerk en grotere corporates in het netwerk van 9.5 Ventures. We hebben er vertrouwen in dat deze wisselwerking zal leiden tot heel wat nieuw business potentieel en toekomstige ventures.”

Innovatieve start-ups in de maak

9.5 Ventures bracht sinds de oprichting in 2017 al verschillende innovatieve concepten naar de markt, zoals The Park (in joint venture met Telenet) dat spelomgevingen aanbiedt om virtual reality games in groep te spelen, of Avail (in joint Venture met Schoenen Torfs), een “social selling” e-commerce platform waar opkomende modemerken via curators hun collecties aan de man brengen. Daarnaast werkt 9.5 Ventures aan een aantal nieuwe toekomstige succesverhalen.

Pieter Van de Velde, General Manager van 9.5:
“We zijn volop bezig met het oprichten van een joint venture met een multinational in beauty- en verzorgingsproducten. De marktfocus zal Europa zijn en wellicht zal de zetel zich in het buitenland bevinden. Voor deze start-up zoeken we momenteel ook het managementteam. Bovendien zitten we in vergevorderde gesprekken met een aantal andere corporates over mogelijke samenwerkingen.”

Elisa Vlerick versterkt kernteam 9.5 Ventures
9.5 Ventures ondersteunt de snelle groei van de “corporate venturing”-business door het team uit te breiden. Zo vervoegt Elisa Vlerick het kernteam van 9.5 Ventures, dat verder bestaat uit Pieter Van de Velde, Bart Houben en Paul Van Emmerick.

Elisa Vlerick (33) heeft een achtergrond in ondernemingsrecht (KU Leuven, magna cum laude) en heeft eveneens MBA van de prestigieuze IMD Business School in Lausanne op zak. Haar ervaring strekt zich uit van onder meer Associate bij Allen & Overy tot Corporate Development Manager bij het Zwitserse inspectie- en certificatiebedrijf SGS. In 2017 stapte ze over naar de familieonderneming, investeringsmaatschappij Vlerick Group, om er op Legal en Business Development te werken.

 

© Limburg Startup - LSU 2024