Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

De universiteit als service-consulting partner voor bedrijven

De goede band tussen Kenny Vanreppelen en kennisinstellingen is er altijd geweest. En dan vooral met UHasselt. Na zijn studie Industrieel Ingenieur Nucleaire Technologie en een doctoraat in Milieuchemie, werkt hij met zijn bedrijf Act&Sorb nauw samen met de universiteit. ?Intens samenwerken op academisch en onderzoeksvlak is een grote win-winsituatie.?

?Act&Sorb is een bedrijf dat innovatieve upcycling technologie?n ontwikkelt voor niet of moeilijk recycleerbare afvalstoffen. We vertrekken vanuit R&D om vervolgens de producten te commercialiseren en te upscalen. We doen dus meer dan alleen onderzoek, maar het is wel daar dat onze samenwerking zich manifesteert.?

?Van afvalstof naar koolstof
?Ons eerste product is Fiber Carb, waarmee we MDF-afvalstoffen recycleren. MDF vind je terug in laminaatvloeren, keukens? Er is nog geen technologie om die grondstoffen te recycleren. Wij hebben nu een manier ontwikkeld om MDF om te zetten naar actiefkool, een stof die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor waterzuivering.?

Wisselwerkingen met kennisinstellingen
?Voor een startup zoals Act&Sorb zijn samenwerkingen een must. We zijn een commercieel bedrijf, maar om nieuwe producten te ontwikkelen, heb je fundamenteel onderzoek en de middelen nodig. Vandaar dat ik met UHasselt in zee ging. We huren lokalen en gebruiken hun apparatuur. Daartegenover stellen wij onze kennis ter beschikking. Ik geef bijvoorbeeld les en sommige van mijn medewerkers doctoreren. Het is echt een goede wisselwerking.?

Het grote voordeel van samenwerken met kennisinstellingen volgens Kenny? ?Je houdt voeling met wat er op onderzoeksvlak leeft. Het is een feit dat de academische wereld vaak vroeger met bepaalde problemen bezig is dan de commerci?le. Hoe meer je daarvan op de hoogte bent, hoe sneller je kunt anticiperen en oplossingen kunt ontwikkelen. De universiteit werkt als een soort service-consulting partner.?

De toekomst lonkt

?Het mooie aan dit verhaal is dat alles gegroeid is uit een idee en een paar labotestjes. Fantastisch dat we daaruit ons eigen prototype en een businessplan ontwikkelden. We zijn nu aan het kijken om een fabriek te bouwen om actiefkool te produceren. Daarvoor moeten we eerst het nodige kapitaal ophalen en de geschikte locatie vinden. Eens we operationeel zijn, willen we graag upscalen naar de rest van de wereld. De interesse is er alvast.? Kenny kijkt ambitieus naar de toekomst. ?Iedere afvalstroom die nu nog niet recycleerbaar is, is een potenti?le toekomstmarkt. R&D blijft alleszins de cornerstone van Act&Sorb. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met de problematiek rond vegetatiedaken. De ondergrond van die daken is niet echt duurzaam en houdt water niet goed vast, waardoor de daken snel verdorren. Dat proberen we nu op te lossen.?

?Zonder het volledige team zouden we nooit zo ver geraakt zijn?, weet Kenny zeker. ?We zijn een klein team, maar iedereen is ontzettend gemotiveerd. Onze contacten vinden het verwonderlijk dat we dit bereikten met eigenlijk maar een paar mensen. Dan weet je dat het goed zit.?

© Limburg Startup - LSU 2024