Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

LSU Magazine 4: Waardering en funding door LRM
“Wij geven de zuurstof om een sterke business case uit te bouwen”

Startups zijn de motor van onze economie. Dat is waar LRM van overtuigd is en waarom zij sinds enkele jaren volop inzetten op de ondersteuning van staartups en de ontwikkeling van incubatoren. Tom Aerts, Head of Investments bij LRM, vertelt hoe hij en zijn team startups bijstaan op het vlak van waardering en funding.

Tom: “We zijn geen doorsnee investeringsmaatschappij waar je één kans krijgt en het alles of niets is. Wij zeggen: kom in een vroege fase naar ons en doe een eerste keer je verhaal. Wij geven je aandachtspunten, tips voor tijdens een pitch, challengen je om bepaalde zaken dieper uit te werken. Na enkele sessies kunnen we tot een investeringsgesprek komen.De stap naar investeerders wordt vaak gezien als een grote stap. Wij proberen die te verkleinen door dichtbij startups te staan. Onze investment managers zijn vaak aanwezig in de incubatoren. Om startende ondernemers te woord te staan, te weten wat er leeft, of om opportuniteiten te zien. Zo kunnen we sneller anticiperen en beloftevolle startups een vliegende start geven.”

Waardering van een startup
“We verstrekken vanuit LRM allerlei vormen van financiering. Converteerbare leningen zijn een instrument waarmee we bij startups steeds meer werken. Met zo’n lening krijg je 12, 18 of 24 maanden om je business verder vorm te geven. Na die periode hebben we tastbare feiten om de waardering van je startup te onderbouwen en volgende stappen te nemen in je funding.”

“Het voordeel is dat je de waarderingsdiscussie hiermee uitstelt naar een later moment. Want een investeringsmaatschappij maakt een waardering op basis van je businessplan, de markt waarin je actief bent, het groeipotentieel… Zaken die vaak nog niet volledig tastbaar zijn op het begin. Een converteerbare lening geeft je tijd om je business case verder uit te werken waardoor je meer elementen hebt om je waardering te onderbouwen.”

Team > product of dienst
“Het allerbelangrijkste, de grootste garantie op succes, zit voor ons niet in dat businessplan. Maar wel in de kwaliteit van het management. Het zijn de mensen die het moeten doen. Je kan de beste technologie hebben en een zwakker management. Of een mindere technologie met een echt topmanagement. Dat tweede team geraakt vaak veel verder dan het eerste.

“Ik zeg altijd dat je als investeerder alleen verdient aan investeringen waar je een toprelatie hebt met management. Eens je trouwt, moet je de rit samen uitzitten (lacht). Je moet discussies kunnen voeren en open communiceren. Daarom is het team achter een starter voor ons zo belangrijk.”

Exit LRM?
“Als LRM stappen wij niet levenslang in bij een bedrijf. We komen om het bedrijf naar een hoger niveau te brengen, en onze participatie nadien te verkopen. Dat kan aan grotere bedrijven of terug aan het management. Die exit-horizon zetten we in een contract. Dat bedraagt meestal vijf à zeven jaar. Maar stel dat wij na zeven jaar net gigantische opportuniteiten zien, dan kunnen we nog twee jaar verder doen. Daarin verschillen we van veel fondsen die een beperkte looptijd hebben en daar niet onderuit kunnen.”

“We starten exitprocessen altijd in samenspraak met de manager of het managementteam. Je kan niet als investeerder beslissen om te verkopen als het management er niet achter staat. Wij maken daarom steeds een duidelijke analyse, samen met het management. We bepalen, samen met management, welke milestones we bereikt moeten hebben vooraleer we attractief genoeg zijn om de markt op te gaan? Pas dan, en na een heel duidelijk overleg, kan je stappen zetten. De optimale prijs haal je enkel als iedereen zich goed voelt bij een verkoop.”

LRM Investment @ incubatoren
Tom Aerts en Roland Engelen zijn Head of Investments. Zij worden ondersteund door acht investeringsmanagers, actief op vier domeinen: technology & services, smart manufacturing, health & care en sustainable societies. Post corona kan je hen minstens een halve dag per week aantreffen in de incubatoren voor een praatje aan het koffieapparaat of afspraak. Start je een traject met LRM? Dan krijg je een vast contactpersoon.

Meer info: www.LRM.be

5 tips voor je aan een fundingronde start

  1. Toets voldoende zaken af en laat je begeleiden. Je kan niet alle domeinen beheersen.
  2. Trek smart money aan. Kies voor investeerders die je iets kunnen bijbrengen.
  3. Laat je goed omringen. Een goede raad van bestuur en adviesraad is een must.
  4. Bouw realisme in. Excel rekent je de hemel in, maar de werkelijkheid gaat nooit zo snel.
  5. Haal voldoende geld op. Je haalt beter iets meer op dan te weinig
© Limburg Startup - LSU 2024