Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Meet the LSU Community: Track Abilities

Wie zijn de founders van Track Abilities?
Track Abilities bestaat uit Ruben Degraeve, Rik Loenders en Niels Goyens.
Ruben werkt het grootste deel van zijn carrière op beleidsniveau rond langdurig zieken en uitkeringen, zowel bij het middenveld als bij de overheid. Rik is ergotherapeut, ergonoom en master in de gezondheidswetenschappen. Hij is beslagen in methodiekontwikkeling en HR-ondersteuning, onder meer in de zorgsector. Niels Goyens heeft zijn sporen ook verdiend met onderzoek naar re-integratie van mensen die langdurig uitgevallen zijn en als methodiekontwikkelaar. Hij gaf les aan de Thomas More Hogeschool en is een ervaren coach.

Wat doet Track Abilities?
Rik:
Track Abilities zet mensen terug op het spoor naar gezonde tewerkstelling met een bewezen methodiek die gericht is op mogelijkheden. We ondersteunen werkgevers die iets willen doen aan hun uitval door ziekte. We doen dat door uitgevallen werknemers te begeleiden, zowel wanneer ze uitgevallen zijn als wanneer ze risico lopen om dat te doen.

Ruben: Daarbij zorgen we voor een maatschappelijke impact: we geloven niet in de opdeling tussen “ziek” en “gezond”. Wat betekent dat ook? Maar liefst vier op vijf mensen die langdurig ziek zijn, wil terug aan de slag. Vaak worden ze geremd door kleine zaken: onzekerheid door hun afwezigheid, te weinig mogelijkheden tot aanpassingen van de werkplek of van de omstandigheden, enzovoort.

Niels: En dat is een enorm verlies, zowel voor de mensen zelf als voor de samenleving! Wij gaan volop voor een verhaal van kansen. Wij proberen een verhaal te schrijven van inclusief ondernemen waar we, samen met de werkgever, op zoek gaan naar haalbare oplossingen voor werknemers die de pech hebben om langdurig uit te vallen.

Rik: Bijvoorbeeld: vaak weten werkgevers niet dat ze recht maken op een premie of subsidie vanuit de overheid wanneer ze aanpassingen doen aan de werkpost voor iemand die lijdt aan een aandoening. Wij vragen die aan voor de werknemer en vaak heeft de werkgever zo geen enkele kost, stelt hij zich op als voorvechter voor zijn werknemers én heeft zijn gewaardeerde werknemer terug op actief staan.

Niels: En zo kunnen we nog even doorgaan met voorbeelden (lacht).

Ruben: Samen met een professioneel netwerk van arbeidsdeskundige Track Coaches vormen we een expertisecentrum. We bieden ook opleidingen aan in-house bij werkgevers in het thema absenteïsme. Ook zijn we gespecialiseerd in het opzetten van een warm aanwezigheidsbeleid. Daar kunnen ondernemingen dus ook bij ons voor terecht.

Waar kan de community Track Abilities nu het beste mee helpen?
Rik: Werkgevers die op zoek zijn naar ondersteuning om hun ziektegraad naar beneden te krijgen, kunnen op ons beroep zijn. Als jullie dus organisaties, werkgevers, bedrijven kennen die worstelen met dit issue, dan zouden we elkaar kunnen helpen met een warme introductie. Aarzel niet!

Ruben: We willen niet alleen werkgevers helpen, maar ook zo veel mogelijk mensen inspireren. We geven bv. graag een uiteenzetting rond eigentijds HR-beleid, preventie, re-integratie en inclusie van mensen met een tijdelijke of definitieve gezondheidsachterstand. Organiseer je een seminar of spot je zoiets, aarzel niet om op onze radar te zetten. We dragen hier graag aan bij!

Hoe heeft Corda INC/ LSU jullie geholpen?
Niels:
Sinds we door StartIt@KBC zijn geselecteerd voor het incubatorprogramma, bezetten we een vaste stek op corda campus. Sindsdien zijn we dagelijks in contact gekomen met interessante partners, mede-startups en inspirerende mensen op de Corda campus. Die mensen hebben al deuren geopend naar vele opportuniteiten. Dit heeft ons toegelaten om op een spectaculaire manier ons professioneel netwerk te verruimen.

Rik: De meest innovatieve campus van Limburg en misschien zelfs Vlaanderen is een boeiende omgeving om in te werken. We kunnen op deze uitvalsbasis genieten van de beste faciliteiten, zoals ontvangst- en vergaderruimtes, mede dankzij StartIt@KBC inderdaad. Zoals Corda een NextGen bedrijvencampus is, zijn wij dat voor de wereld van professionele preventie- en re-integratiebegeleiding. Daarom horen we bij elkaar!
LSU in persoon van Marc Beenders coacht ons doorheen ons opstartproces; hij daagt ons professioneel uit geeft ons tools om te groeien en brengt ons in contact met experten uit het netwerk. Dat is echt een grote opportuniteit.

Meer info: Track Abilities

© Limburg Startup - LSU 2024