Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Veldemankantoren omgetoverd tot MIA-H 

Mode Incubator voor Accessoires Hasselt wordt fysieke ontmoetingsplaats voor start-ups

Het startschot voor de op- en inrichting van mode-incubator MIA-H is gegeven. In de voormalige Veldemangebouwen aan de Blauwe Boulevard draait binnenkort alles om ‘fashionable wearables’, accessoires en kledingstukken die leuk en modieus zijn, maar waarbij ook gebruik gemaakt wordt van de nieuwste technologische snufjes. Deze incubator voor accessoires brengt studenten, ondernemers en ontwerpers uit de modesector samen. MIA-H biedt al de traditionele incubatordiensten aan. Bovendien kunnen de bewoners binnenkort ook gebruik maken van een maaklabo met hoogtechnologische technieken. Zo kunnen ideeën meteen omgezet worden in de praktijk.

MIA-H wil een fysieke ontmoetingsplaats worden voor start-ups in de accessoires- en modesector en legt daarbij haar focus op fashion tech: slimme mode accessoires, wearables en smart textiles. Denk hierbij aan accessoires of kledingstukken die modieus zijn, maar die ook nieuwe technologie gebruiken. Binnenkort kan je een kledingstuk met ingebouwde hartslagmeter of een ring die van kleur verandert naargelang je outfit terugvinden in de oude Veldemankantoren.

Maaklabo zet theorie om in praktijk

MIA-H krijgt ook haar eigen maaklabo. ‘Hier kunnen de ideeën van de bewoners meteen omgezet worden in de praktijk.‘ Met de hoogtechnologische machines in het maaklabo kunnen de fashion ondernemers hun ontwerpen uitwerken zonder de incubator te moeten verlaten. Dit maaklabo is 600 m² groot en zal het grootste deel van de benedenverdieping in beslag nemen’, zegt Lore Langendries, artistiek denkster die het maaklabo mee vorm zal geven.

De benedenverdieping wordt verder aangevuld met werkplekken en een polyvalente zaal waar events en tal van activiteiten georganiseerd kunnen worden. Op de eerste verdieping is er ruimte voorzien voor een fotostudio, stockageruimte en een polyvalente ruimte met zicht op de Hasseltse jachthaven. Doorheen heel het gebouw vind je kantoorruimtes en open werkplekken in combinatie met vergaderruimtes van verschillende groottes. ‘De inrichting van de werkplekken van MIA-H zijn moduleerbaar. Dit is een bewuste keuze omdat we de incubator verder vorm willen geven in samenspraak met de bewoners. Voor MIA-H is het erg belangrijk dat ontwerpers, ondernemers en studenten hun creativiteit optimaal kunnen benutten. Een creatieve, inspirerende en tactiele omgeving zal hen hierbij helpen’, zegt Myriam Vanheusden, manager MIA-H.

Modestad Hasselt

LRM, de Limburgse Investeringsmaatschappij, en Stad Hasselt zetten hun schouders onder dit project. ‘MIA-H past perfect binnen een modestad als Hasselt. Zo krijgen jonge, creatieve mensen de kans om een onderneming uit te bouwen in een inspirerende omgeving en met de juiste ondersteuning’, zegt Nadja Vananroye, burgemeester van Hasselt.

Stijn Bijnens, CEO van LRM:

“De mode-incubator is de 9de Limburgse incubator waar LRM samen met lokale partners de schouders onder zet. Het interessante aan het thema van hightech wearables is dat nieuwe technologie verwerkt wordt in accessoires en kleding van de toekomst.  We leven in het digitale tijdperk, en op het kruispunt van sectoren, in dit geval van kleding en ICT, liggen er interessante business opportuniteiten.”

Het startsein voor de inrichting van de panden is gegeven. De oplevering wordt al verwacht in de zomer. MIA-H wil in de zomermaanden haar eerste bewoners verwelkomen.

 

© Limburg Startup - LSU 2024