Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Mix and Match: Groot podium voor Cnergy tijdens X-Festival

Gisteren werd het pré-incubatieprogramma MIX AND MATCH afgesloten. 2 maanden lang werden 50 deelnemers begeleid om tot een marktklaar businessplan te komen. IMEC zorgde voor de inhoudelijke invulling.

De businessplannen die gisteren werden voorgesteld hadden één ding gemeen: cross-overs. De ideeën bestonden uit een combinatie van 2 of meer sectoren. Laat dat nu net het thema zijn voor het inspiratiefestival X-Festival dat vandaag plaatsvindt in C-mine Genk. De jury had gisteren de taak om 1 businessplan te belonen met een plaats op het groot podium. Cnergy was de winnaar.

Chris Minnoy van Cnergy

Cnergy
Gecentraliseerde cloud providers verbruiken nu ongeveer 4% van de wereld elektriciteitsproductie. Dit kan tegen 2030 stijgen tot 10%. Als reactie hierop bouwt Cnergy een milieuvriendelijk alternatief: een decentralised cloud platform, bestaande uit een hardware product en een software component.

X-Festival: Van dorpen op de maan tot elektriciteit opwekkende bloemen.
Vanaf 3 mei kan je je tijdens het X-Festival in C-mine, Genk onderdompelen in de creatieve wereld van kunst, wetenschap en technologie. Topsprekers uit binnen- en buitenland tonen er hun verrassende visies voor een duurzame toekomst. Het inspirerende X-Festival is een organisatie van UHasselt, in samenwerking met o.a LRM, LSU en C-mine, stad Genk.

Out-of-the box denken. Dat is het minste wat je kan zeggen over de sprekers op het X-Festival. De Amerikaan Brent Sherwood, programma-directeur bij NASA/JPL, onderzoekt bijvoorbeeld hoe de mens nederzettingen kan bouwen op de maan. Kunstenaar Daan Roosegaarde uit Nederland bouwde dan weer een smogtoren. Een toren die fijnstof uit de lucht kan halen. En Pauline Van Dongen integreert zonnecellen in kleding. Altijd een extra batterij op zak.

“Allemaal creatieve en visionaire ideeën die onze wereld kunnen veranderen en duurzamer maken. X-Festival wil verschillende werelden samenbrengen. Cross-overs.Op het kruispunt tussen kunst, wetenschap en technologie willen we nadenken en inspireren. Die creatieve kruisbestuiving van ideeën, dat is waar de ‘X’ voor staat in het X-Festival. ”, zegt Jean Manca, prof. fysica aan de UHasselt en initiatiefnemer van het X-Festival.

“Het X-Festival is een ideeënfestival. Ik noem het ook wel eens de Pukkelpop van de verwondering voor kunst en wetenschap. Want naast inspirerende lezingen van topsprekers valt er heel wat te beleven tijdens het X-Festival.”

LRM

“Op het X-festival komen ondernemers, wetenschappers, technologiefanaten en kunstliefhebbers samen om aan een creatieve, duurzame toekomst te werken. Die dynamiek en samenwerking tussen verschillende sectoren, dat is de toekomst en daar moeten we nu meer dan ooit op inzetten om maatschappelijke en economische vraagstukken op te lossen”, zegt Stijn Bijnens, CEO LRM.

 

© Limburg Startup - LSU 2024