Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Laatste twee tentoonstellingen van Z33 in begijnhuisjes van Hasselt

Op 9 februari openen twee tentoonstellingen in de begijnhuisjes van Hasselt. Kunstenaars en ontwerpers lieten zich inspireren door het tegendraadse van de begijnen. Het eindresultaat is een verzameling ‘quilts’ als een eerbetoon aan hun erfgoed.

Eerbetoon aan de begijnen: textiel als vorm van protest
Net zoals de begijnen, zetten tien ontwerpers zich in Dissidence – Quilting Against‘ met hun werk af tegen de heersende opvattingen in onze maatschappij. Dankzij een intense samenwerking met mode-incubator MIA-H geven de ontwerpers een nieuwe kijk op de eeuwenoude techniek van het quilten. Daarnaast is het een warm pleidooi om het erfgoed van de Hasseltse begijnen verder te zetten.

Een hele waaier aan experimenten met textiel is het resultaat. De quilten jas van ontwerper Raf Simons vormt het startpunt. De jas belichaamt zijn parcours als ontwerper. Zo is het in de lente-zomer collectie 2004 een statement over alternatieve jongerenculturen. Later tijdens zijn artistiek bewind bij Calvin Klein komt het quilten terug als symbool voor de Amerikaanse multiculturele rijkdom. Hanne De Wyngaert gaat op haar beurt dieper in op de ambacht van het quilten. De Limburgse kunstenaar William Ludwig Lutgens staat met zijn beeldend werk ‘Belgische Bagage’ stil bij onze collectieve nalatenschap in het vroegere Congo.

Alternatieve schietstand

Met een reeks kartonnen werken, werken op paneel en een muurschildering, creëert Navine G. Khan-Dossos een alternatieve schietstand in de begijnhuisjes. Het is haar manier om stil te staan bij geweld tegen vrouwen. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte ze een quilt gebaseerd op het patroon van een Grieks kruis. Die werd ontworpen in samenwerking met de Greek Trans Support Association in Athene en werd gerealiseerd in de Hasseltse mode-incubator MIA-H. Op deze manier benadrukt ze de waarde van collectieve arbeid en verwijst ze naar de begijnen die actief waren in de textielnijverheid.

Samen naaien voor het nieuwe gebouw van Z33
De Amsterdamse ontwerpster Sanne van de Goor ontwierp voor deze gelegenheid een quilt van 33m2. Iedereen is welkom om tijdens de openingsuren van Z33 mee te naaien. Het afgewerkte stuk krijgt in september een plek in het nieuwe gebouw. Op die manier verbindt het stuk het tegendraadse verleden van de begijnen met de toekomst, met onze nieuwe bestemming.

 

© Limburg Startup - LSU 2024