Helden van de weg: vrachtwagenchauffeurs mét een gezond gebit dankzij twee UCLL-studenten Mondzorg
Het project ‘Mondzorg voor truckers’ heeft de Moving Minds Award ‘24 gewonnen. Ieder jaar zet Hogeschool UCLL de meest opmerkelijke projecten van haar studenten in de schijnwerpers met de Moving Minds Award. Als beste van de vijf genomineerden kwam gisteren ‘Mondzorg voor truckers’ naar voren, een project van twee bachelor-studenten Mondzorg met als doel: truckers een stralende glimlach geven.
De studenten Mondzorg gingen voor hun bachelorproef op zoek naar een doelgroep voor toegepaste preventie. De klassieke doelgroepen zijn meestal schoolkinderen of mensen in woon- en zorgcentra.
Een stralende Colgate-glimlach? Je associeert het niet meteen met een trucker…
Daarom namen ze contact op met transportbedrijf Van Dievel, waar dagelijks zo’n 130 truckers aan de slag zijn. CEO Louis Dewael was meteen bereid om de studenten te laten opereren op zijn bedrijf. Sarah en Silke startten met een onderzoek naar de gewoontes van de truckers inzake poetsen, tandartsbezoek enz.
Bij de start van het onderzoek ging een trailer vol campagne-materiaal de weg op. Er werd vervolgens bij het medische onderzoek van IDEWE en verschillende locaties op het transportbedrijf Van Dievel haltgehouden.
Ondertussen ontwikkelden de studenten een bijvulstand die ze plaatsten aan het truckersonthaal waar elke chauffeur geregeld passeert om zijn papieren in orde te brengen. Daar konden de chauffeurs gratis interdentale borsteltjes meenemen, een beter alternatief voor flosdraad.
Intercultureel was het ook serieuze opgave. Vele truckers hebben een andere nationaliteit en spreken niet zo vlot Nederlands, Frans of Engels. Sarah en Silke spendeerden vele extra uren tussen de vrachtwagens, maakten babbeltjes met de truckers tijdens het tanken of aan de carwash, namen hun enquêtes af en scoorden met hun zelf ontworpen doosjes met borsteltjes.
Tweemaal per dag tanden poetsen nam toe met 15%; Hhet gebruik van interdentale borsteltjes met 50%
De campagne sloot af met een tweede onderzoek. Sarah en Silke stelden vast dat tweemaal per dag tanden poetsen toenam met 15 % en de interdentale borsteltjes nu door meer dan 50% van de truckers gebruikt wordt. Verder constateerden ze dat de individuele poetsinstructie het meeste effect opleverde. Ook de bijvulstand waar personeelsleden zich gratis kunnen bevoorraden met interdentale borsteltjes was een cruciale factor.
De studenten ontvingen tijdens de prijsuitreiking gisterenavond op UCLL campus Proximus in Heverlee een cheque ter waarde van 2.500 euro, die ze willen gebruiken om dit project verder te ontwikkelen en te borgen in de transportsector en in onze maatschappij.