Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Op zoek naar kapitaal

Volstaat je spaargeld om je startup op te starten? Heb je genoeg kasstroom om je lopende rekeningen te betalen en je groei te financieren of ben je aangewezen op extern kapitaal? Bepaal eerst goed je financieringsbehoefte, ga daarna op zoek naar bijkomend kapitaal.
In deze brochure vind je een mooi overzicht.  Limburg Startup vat ze graag voor je samen.

Eigen kapitaal
Zonder eigen geld is het haast onmogelijk je startup uit de grond te stampen. Eigen geld investeren geeft vertrouwen naar externe geldschieters en zorgt voor een hefboom als je extern kapitaal wil aantrekken. Hoeveel dit bedrag dient te zijn hangt af van startup tot startup en van je businessplan

Friends, Family & Fools

Je omgeving overtuigen van je idee kan al zorgen om de eerste investeerders aan boord te halen. We noemen deze omgeving: friends, familly and fools. Win-Win lenin Deze lening is er voor Vlaamse bedrijven, geeft een fiscaal voordeel en terugbetalingsgarantie van 30% voor de kredietgever.

Banken

Banken spelen een belangrijke rol als olie in de economische motor. Ze zetten spaargeld om in kredieten. Als je een goed ondernemingsplan voorlegt en de terugbetalingsmogelijkheden aantoont, kun je er zeker terecht voor een lening. Voordelen: je behoudt de volledige zeggenschap over je onderneming. Het is een vaak goedkope financieringsoptie en de meeste banken bieden ook andere interessante financieringsvormen aan, zoals leasing of factoring.

Risicokapitaal

Business angels, participatie-maatschappijen, venture capitalists, privé-investeerders, private equityinvesteerders, informal investors; ze zijn allemaal onder één noemer te vangen: verstrekkers van risicokapitaal. Er is een groot risico voor terugbetaling, vaak duurdere financieringsvorm en de samenstelling van team van je startup is belangrijk.

Ontdek hier de soorten risicokapitaal.

Crowdfunding

Crowdfunding is een alternatieve manier om een project te financieren. Het betekent letterlijk financiering (‘funding’) door de massa (‘crowd’). Een grote groep investeerders financiert met relatief kleine bedragen een project.
Ontdek hier de soorten crowdfunding

Overheidssteun / subsidies
Vlaanderen geeft jaarlijks 500 miljoen aan subsidies en overheidssteun zoals de KMO Portefeuille, ecologiesteun, strategiesteun. Zorg er wel voor dat je de juiste procedure volgt en laat je niet af schrikken door (soms) te zware administratie.

Ontdek hier meer info over de mogelijke subsidies

 

lsu-event-banne_logo

© Limburg Startup - LSU 2024