Opinie: Vergeet zeker niet voldoende trampolines in de “Voetjes op de grond-Port” te plaatsen
Beste Kurt
Bedankt om ‘jouw gedacht’ met de rest van de (Limburgse) wereld te delen. Als een echt ondernemers-dier bijt je je elke dag vast in verhalen van ondernemers: groot én klein. Hoor je vaak successen van ondernemingen die graag in de pers willen komen, maar breng je ook soms het slechte nieuws, want ondernemen is vaker vallen dan opstaan.
Ik lees in je laatste ‘Gedacht’ in het Made in Limburg-magazine een aantal zinnen die volgens mij enige nuance verdienen:
- Bewoners in een incubator zijn geen plan-trekkers
Iedereen die de stap zet om een eigen onderneming te starten is wat mij betreft een plan-trekker. Het getuigt zelfs van extra visie en een extra ondernemersmentaliteit als de startup ervoor kiest om zich te vestigen in een incubator. Het beroep van starter wordt direct minder eenzaam en de ervaring die aanwezig is in de incubatoren zorgt voor een grote tijdswinst. Dit is vaak bepalend voor slagen of mislukken. Bovendien hebben ze in elke incubator heerlijke koffie. Ik nodig je graag uit in Genk, Hasselt, Houthalen, Kinrooi, Sint-Truiden, Diepenbeek of Beringen. Niet alleen om te proeven van de koffie, maar ook van de energie en bedrijvigheid die er heerst.
- Startups in incubatoren worden dood-geknuffeld
Het klopt dat de aandacht die aan startups wordt gegeven de laatste jaren alleen maar is toegenomen. De digitale transformatie is hier niet vreemd aan. Dat de startups hierdoor ook awards kunnen verdienen lijkt me niet meer als logisch. Ik wil de organisatoren niet te eten geven die awards uitreiken aan gevestigde mature bedrijven. Alle initiatieven die het ondernemerschap in een positief daglicht zetten moeten ondersteund worden. Naast een beloning voor het keiharde werk, zorgt een award ook voor een stimulans. Nog belangrijker is de extra aandacht die de ondernemer krijgt waardoor hij/zij een rolmodel wordt voor nieuwe ondernemers. Dit is essentieel om de vijver aan mogelijke ondernemers niet te laten uitdrogen.
- Startups krijgen kantoorruimte, krijgen geld, krijgen coaching…
Het klopt dat via bepaalde programma’s startups voor een bepaalde tijd kantoorruimte krijgen toegewezen. Startit KBC is en IStart van Imec zijn misschien de bekendste programma’s. Laat me wel duidelijk stellen dat het aantal plaatsen beperkt is. De vraag is groter dan het aanbod. Via een selectieperiod bepaalt een jury welke startup voldoende potentieel heeft om verder te gaan. Ook hier wordt het kaf van het koren gescheiden.
Ook vormen de coaches een belangrijk netwerk om de startup realiteitszin, kennis en een groot netwerk bij te brengen. Ondernemers onder elkaar zijn eerlijk. Zeggen waar het op staat en geven vervolgens tips. Is van elkaar leren en delen niets van alle tijden? Ik pleit ervoor om hier nog verder in te gaan. De opgebouwde kennis mag niet verloren gaan, maar moet doorgegeven worden. Wie wint erbij om elke startup dezelfde fouten te laten maken? Ons netwerk aan startup coaches telt momenteel 130 personen. Laten we deze groep nog groter maken.
Ik moet je ook teleurstellen over het krijgen van geld van bv. LRM. Mij is het nog niet gelukt om geld op mijn rekening te krijgen… J ook hier gaat een strenge en soms lange procedure aan vooraf.
- Startups leven in een fictieve wereld
Het businessmodel van een startup vraagt een andere aanpak dan een businessmodel van een traditioneel bedrijf. Het kost vaak veel meer geld en tijd voordat er resultaten worden geboekt. Dit komt omdat een startup vanaf dag één werkt aan en innovatief en schaalbaar idee. Geld dat nodig is kan opgehaald worden, maar ook dit krijg je niet zomaar. Het kost bloed, zweet en tranen. Doordat er snel op internationale schaal gewerkt wordt in een digitale omgeving kan een concurrent in Timboektoe je zelfs de das om doen. Alles moet snel gaan, én goed zijn.
Laten we daarom alle middelen inzetten om het vallen zo pijnloos mogelijk te maken en om de groei te versnellen zodat de ‘kleine’ startups snel grote jongens worden en ook zij bijdragen aan de economische groei van onze provincie.
Dat het gevoerde beleid naar starters toe vruchten afwerpt zien we ook in de cijfers:
In onze provincie zijn vorig jaar bijna 6.000 nieuwe ondernemingen opgericht. Deze eeuw lag het aantal starters nog nooit zo hoog. Hoe meer mensen de stap zetten, hoe groter de kans dat er meer overleven.
Ik wil nog graag een allerlaatste tip geven: vergeet zeker niet voldoende trampolines te plaatsen in de “Voetjes-op-de-grond-Port” zodat de startups in elk geval toch al één manier hebben om na het vallen snel terug recht te komen.
Tot binnenkort!
Marc Beenders
Community Manager Limburg Startup