Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

AA Gent experimenteert met handpalm-authenticatiesysteem dat supporters vlotter stadion laat binnengaan

Voetbalclub AA Gent wil uittesten of het lukt om supporters binnen te laten in het stadion via een systeem dat hun handpalm leest. Nadat hun handpalm is gescand, kunnen supporters het stadion betreden zonder ticket, abonnement of identiteitskaart. Het proefproject zal 18 maanden duren, en moet de toegangsprocedure tot het stadion versnellen.

Kleine groepen supporters van voetbalclub AA Gent zullen de komende 18 maanden beurtelings uittesten of er een toekomst zit in een “handpalm-authenticatiesysteem”. Dat systeem werkt als volgt: op voorhand worden de biometrische gegevens van de handpalm van een supporter gescand. Die scan moet dan voldoende zijn om de supporter binnen te laten in het stadion. Dat betekent dat de supporter geen ticket, abonnement of identiteitskaart nodig heeft, om naar een wedstrijd te gaan kijken.

“Dit moet de supporters meer comfort geven”, zegt Dirk Piens, directeur organisatie bij AA Gent. “Sinds de nieuwe voetbalwet moeten supporters een ticket en hun identiteitskaart kunnen voorleggen. Dat is met dit systeem niet nodig. Door hun hand op een toestel te leggen kunnen ze veel vlotter naar binnen gaan. Daarnaast zullen stewards ook veel minder werk hebben, omdat ze geen identiteitskaarten meer zullen moeten controleren.”

Toch klinkt er vanuit de supporters ook weerstand, omdat ze bang zijn dat hun privacy geschonden zal worden. “We beseffen dat er veel communicatie en overleg zal nodig zijn”, zegt Piens.

AA Gent is de eerste club in de ProLeague die het systeem uittest. In het voorjaar van 2025 wordt het toegangssysteem dan geëvalueerd.

Bron: VRT.be 
© Limburg Startup - LSU 2024