Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

2,6 miljoen voor Bedal uit Bioville

Diepenbeeks start-up in de medische techsector Bedal heeft 2,6 miljoen euro verse middelen weten ophalen bij verschillende investeerders. Bedal wist eerder al hoge ogen te gooien met een speciale fixatiepleister die het voor patiënten met een katheter mogelijk maakt om zelfstandig te douchen. Het vers geld wil Bedal gebruiken om nieuwe fixatietechnologie in de markt te zetten.

Het verhaal van Bedal begint met de kankerbehandeling van David De Munter, één van de medeoprichters. Hij ondervond toen zelf hoe vervelend het is voor patiënten met een intraveneuze katheter om niet zelfstandig te kunnen douchen. Samen met Alexander Van Damme en Falk Beerten richtte hij daarom in 2011 Bedal op, gevestigd op BioVille in Diepenbeek. Samen ontwikkelden ze een eerste product, de Bedalpatch.

De Bedalpatch is een speciale pleister die patiënten met een intraveneuze katheter toelaat om zelfstandig te douchen.

De Bedalpatch is niet enkel van belang voor het comfort van de patiënt, maar is ook van belang voor het ziekenhuis. Want er moet immers geen verzorgend personeel meer ingezet worden voor het douchen van deze patiënten. De Bedalpatch verkreeg alvast een goedkeuring voor Europa (CE) en de VS (FDA).

Geen hechtingen
Voortbouwend op deze technologie voor het waterdicht afschermen van een katheter, heeft Bedal ondertussen een nieuwe ontwikkeling zo goed als klaar: de Drainpatch.

Alexander Van Damme, CEO:

“Bij patiënten die voor hun behandeling lange tijd een intraveneuze katheter krijgen, wordt de katheter tot nog toe veelal vastgehecht. Dat is niet aangenaam voor de patiënt en geeft een zeker risico op infectie”

Vers geld
De pas opgehaalde verse middelen wil Bedal aanwenden om zijn technologie nog uit te breiden naar allerlei andere soorten katheters, en te lanceren op de Europese markt. “We willen in deze niche nog andere innovatieve hulpmiddelen ontwikkelen en in de markt zetten”, zegt chief commercial officer (CCO) Franc Wijdeveld van Bedal. “We merken alvast grote interesse bij distributeurs en producenten van katheters.”

Het eerste product voor het fixeren van drainagekatheters wordt naar verwachting begin volgend jaar op de Europese markt gebracht.

De nieuwe financieringsronde werd geleid door F³ Finance en de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. F³ is een investeringsfonds van een aantal Belgische families en is nieuw als aandeelhouder van Bedal. Ook de bestaande aandeelhouders, waaronder LRM, deden mee met de nieuwe kapitaalronde. “Een bewijs van vertrouwen in de het potentieel van de technologie van Bedal”, zegt Katleen Vandersmissen, hoofd van de afdeling Health & Care van LRM.

© Limburg Startup - LSU 2024