Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Prolux: Geen pijnlijke tenen meer tijdens sporten

Studenten aan de Universiteit Hasselt hebben een innovatieve sok ontwikkeld die sporters moet verlossen van pijnlijke tenen. Met hun onderneming Prolux haalden ze alvast de finale van twee wedstrijden voor jonge ondernemers.

Als het van de zes studenten Handelswetenschappen afhangt, behoren pijnlijke tenen in de sport definitief tot het verleden. In het kader van de cursus ‘Ondernemen’ ontwikkelden ze een speciale schokabsorberende sportsok waarvan de tip is bekleed met een laagje siliconen. Pijnlijke tenen en teenblessures komen immers vaak voor, vinden de studenten.

Het idee kwam in oktober vorig jaar bovendrijven na een intensieve brainstormsessie waarbij ook andere ideeën werden geopperd, het ene al wilder dan het andere, aldus de zes studenten. Voor CEO Daan Put spruit de schokabsorberende sok echter ook voort uit persoonlijke ervaring. “Ik stootte al wel eens met mijn tenen tegen een kast of een tafelpoot en dacht dan altijd: daar moet toch een oplossing voor zijn.”

Door het bevestigen van een kussentje van siliconen aan de tip van de sok worden de ergste schokken opgevangen. “De sok is vooral interessant voor sporters die vaak moeten starten en stoppen, waarbij de tenen tegen de voorkant van de schoen stoten”, aldus sales manager Aron Ghzalale, die eraan toevoegt dat hun sokken ook bescherming bieden als een andere sporter op je tenen gaat staan. Sporten die hun voordeel kunnen halen uit de schokabsorberende sok zijn onder meer tennis, basketbal, voetbal en volleybal.

Onderneming
Bij de ontwikkeling van de sok riepen de studenten de hulp in van specialisten. Bovendien wordt de sok zelf gemaakt van duurzaam biokatoen en wordt in Europa gezocht naar een producent. “We hebben daarbij heel veel aandacht besteed aan de manier waarop de siliconen worden bevestigd, zodat de sok lang kan worden gebruikt”, zegt Daan Put. Wanneer de sok kan worden geleverd, is nog niet duidelijk.

Volgens de zes jeugdige ondernemers vindt de sok ook toepassingen in andere sectoren buiten de sport. “We denken daarbij aan arbeiders die de hele dag moeten rondlopen met veiligheidsschoenen waarvan de tippen met staal versterkt worden.” De sok kan ook dienen voor mensen die kampen met broze nagels. Ze biedt dan meer comfort bij het stappen.

Om hun idee te commercialiseren richtten de zes studenten een Small Business Project op. Dat is een studentenonderneming zonder ondernemings- en btw-nummer, maar die wel de mogelijkheid biedt om door te groeien tot een echte onderneming.

Prijzen
Prolux is inmiddels ook buiten de Hasseltse universiteit geen onbekende meer. Prolux heeft het tot de finale geschopt van twee wedstrijden voor jonge ondernemers. Zo nemen ze als een van de zes teams op 10 mei deel aan de finale van de wedstrijd Small Business Project van VLAJO. Als ze de finale winnen, gaan ze naar de Europese finale in Istanboel. Bovendien heeft Prolux ook de finale bereikt van de Jong Voka Gen Z Award, waarvan de winnaar wordt aangeduid op 16 mei.

Bron: HBVL 19.04.2023 Guido Cloostermans

© Limburg Startup - LSU 2024