Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Raad van Advies: do it now

“Een Raad van Advies is geen orgaan dat je alleen terugvindt bij grote bedrijven.” Wel integendeel: elk type onderneming heeft baat bij een goede adviesraad. Ja, zelfs start- en scale-ups. Of nog beter: zeker start- en scale-ups. Experten Axelle Henrard (Voka) en Bénédicte Haven (Van Havermaet) leggen uit.

Waarom een adviesraad?
Axelle: “Het voordeel van een adviesraad is dat je kan vertrouwen op de expertise van anderen. Want niemand is expert in alles. Je kan een technologisch en baanbrekend product ontwikkelen, maar hoe een businessplan opstellen of marketing voeren? Er komt zoveel kijken bij een eigen zaak, net daarom hoef je het niet alleen te doen. Een adviesraad is geen vast gegeven, maar een orgaan dat verandert naargelang je noden als bedrijf.”

Welke adviseurs?
‘Wie neemt mij als starter au sérieux genoeg om in mijn adviesraad te willen zetelen?’ Het is een opvatting die leeft bij veel jonge ondernemingen. Onterecht, volgens Bénédicte. “Heelwat adviseurs helpen starters met plezier in de talrijke uitdagingen die voor hen liggen. Ze doen dit vanuit hun ondernemende gedrevenheid naar nog meer en kwaliteitsvol ondernemerschap en ze leren er tegelijk zelf ook van bij. Voor ondernemers of experten uit grotere ondernemingen is het dikwijls verfrissend zijn om starters te adviseren.”

“Je kan perfect starten met één of twee mensen in een raad van advies. Het belangrijkste doel van die adviseurs: je challengen en adviseren bij topics waar je zelf te weinig kaas van hebt gegeten, of waar je onzeker over bent. Hun advies is niet bindend, maar het helpt je om je blik te verruimen en sneller te groeien.”

Axelle: “Ga je na waar de gaten in je kennis zitten. Zowel Van Havermaet als Voka kan adviseren welke profielen je nodig hebt. Zij beschikken allebei over een uitgebreid netwerk met adviseurs en experten. Maar kijk ook in je eigen netwerk of de sector waarin je actief bent. Wie zijn pioniers waarvan je kan leren? Durf hen aan te spreken. Vind je dit moeilijk? Dan contacteren wij hen graag voor jou.”

Quanta costa?
Bénédicte: “Je wil dat adviseurs hun expertise met je delen, zich structureel voorbereiden en aanwezig zijn op een adviesraad. In onze netwerken zitten de vergoedingen van adviseurs voor startups en scale-ups meestal rond de 300 à 500 euro per sessie. Een schappelijke prijs voor de expertise, contacten en return on investment die je hieruit haalt.”

Hoe managen?
Vijf punten zijn belangrijk om een Raad van Advies vlot te laten verlopen:

1. Een duidelijke agenda: leg op voorhand duidelijk vast waarover je het wil hebben.
2. Periodiek samenkomen: leg vast wanneer jullie opnieuw samenkomen. Actiepunten krijgen zo een soort ‘deadline’.
3. Een voorzitter kiezen: de voorzitter neemt deel aan de raad, modereert en houdt in de gaten dat er niet te veel wordt afgeweken.
4. Een protocol opstellen: wat verwacht je van je adviseurs, en wat mogen zij verwachten? Hoe vaak vergaderen jullie, welke fee krijgen zij, welke regels gelden?
5. Correcte notulen nemen: één iemand die notuleert tijdens de adviesraad en een verslag met actiepunten en besproken topics opmaakt en bezorgt aan alle partijen.

Mix & match voor adviesraden
Axelle: “Van Havermaet beschikt over inhoudelijke expertise, zetelt in raden en helpt hen samen te stellen. Wij zijn er voor de praktische kant. Wij helpen adviesraden oprichten én zetten ons mee aan tafel om te notuleren en verslagen op te stellen. We hebben hiervoor een adviesplatform waarop bedrijven kunnen zoeken naar geschikte leden voor hun adviesraad. Op basis van de vereiste kwalificaties maken wij een lijst met potentiële kandidaten en helpen hen de juiste match te vinden.”

4 tips voor een sterke adviesraad

1. Ga voor een diverse adviesraad met verschillende profielen.

2. Kies een goede voorzitter die leidt, modereert en opvolgt.

3. Maak open debat mogelijk voor alle deelnemers.

4. Spreek ambities uit en werk samen aan creatieve en innovatieve oplossingen.

© Limburg Startup - LSU 2024