Terug naar overzicht
9 januari 2018

Samenwerking tussen startup Tapazz en oHase Nieuws

Autodelen dankzij startup Tapazz en immo-project oHase Hasselt

De bewoners van woonproject oHase, tussen de Genkersteenweg en het Albertkanaal in Hasselt, krijgen een auto ter beschikking die ze kunnen delen. “We willen dat mensen die zo dicht bij de stad wonen, gaan nadenken of ze wel echt een auto of een tweede auto nodig hebben”, zegt bouwpromotor Steven Janssen.

“Mensen denken er steeds meer over na om hun auto van de hand te doen. Daar willen we op inspelen door hen een deelauto aan te bieden. Op die manier kunnen ze toch de verplaatsingen doen waarvoor ze een auto nodig hebben, zonder constant aan die wagen te hoeven denken. Bovendien komen mensen vaak in of dichtbij het stadscentrum wonen om zo hun tweede auto achterwege te laten. Maar op bepaalde momenten kan het toch handig zijn dat je erover kan beschikken. Met onze buurtauto is dat mogelijk.”

oHase telt 72 appartementen, met ongeveer 200 bewoners. Het ligt vlakbij de Hasseltse binnenstad en dus zullen bewoners wellicht geregeld de fiets of het openbaar vervoer gebruiken. Toch gaan we er niet vanuit dat iedereen zijn wagen nu meteen van de hand zal doen. Er zijn een honderdtal parkeerplaatsen gepland en die zullen we ook wel nodig hebben. We willen in dit project vooral een echt dorpsgevoel creëren. Onder meer door buurtbarbecues, maar ook door onze dienst voor kinderopvang. Dat is een crèche en een opvang, maar zij bieden ook creatieve diensten aan zoals sport, dans, theater, bijscholingen, muziekles,

logopedie, enz. Kinderen zullen buiten de schooluren aan activiteiten binnen oHase kunnen deelnemen. Met de buurtauto willen we dit doortrekken en de bewoners aanzetten om samen na te denken over mobiliteit.”

Reserveren

Wie de buurtauto, een Audi A3, wil gebruiken, kan die reserveren via smartphone of tablet. “Dat gebeurt met hulp van de technologiestartup Tapazz”, legt Steven Janssen uit. Samen met Groep Delorge, die voor de wagen en het onderhoud instaat, bezorgen we elke bewoner een unieke logincode, waarmee ze de wagen kunnen reserveren. Met hun smartphone openen ze dan de auto, die in de garage staat. Ze kunnen dan onmiddellijk, zonder verder papierwerk, vertrekken. De gebruikers betalen enkel voor het eigen gebruik en sparen op die manier heel wat geld en tijd. Wie de wagen minder dan 12 uur wil gebruiken, betaalt 5 euro per uur en 35 cent, een vaste vergoeding, per kilometer. Tussen 12 en 24 uur wordt dat 4 euro per uur plus de kilometerprijs en wie langer dan 24 uur weg wil, betaalt 3 euro per uur. In die prijs zitten naast de huur ook verzekering, onderhoud en brandstof begrepen. Het kan dus perfect dat iemand met de auto enkele dagen weg is of die zelfs gebruikt om op vakantie te gaan. We gaan midden januari alvast van start met één wagen. Maar in functie van de vraag kunnen we snel meerdere auto’s en ook andere types van wagens ter beschikking stellen.”

Auteur: Het Belang van Limburg
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsWhat‘s new around the block