Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Specialist in locatiedata tankt 1 miljoen vers geld

De Limburgse start-up xyzt.ai, gespecialiseerd in locatie-analysetechnologie, heeft bij drie investeerders een miljoen euro extra kapitaal opgehaald. Het bedrijf wil daarmee zijn internationale expansie ondersteunen.

De meeste automobilisten zijn er zich niet van bewust, maar bij elke verplaatsing verzamelt onze trouwe vierwieler gigantische hoeveelheden data: over snelheid, acceleratie, locatie … Als al die data deftig worden geanalyseerd, kunnen steden, gemeenten en andere overheden daar hun voordeel mee doen, bijvoorbeeld met een efficiëntere doorstroming en dus minder files.

De datastroom blijft overigens niet beperkt tot personenwagens. Ook vrachtwagens, schepen, vorkheftrucks, vliegtuigen en smartphones genereren massa’s locatiedata, om nog maar te zwijgen van het zogenoemde Internet of Things . “Het verwerken van die grote hoeveelheden data is een complexe uitdaging”, zegt medeoprichter Lida Joly van xyzt.ai.

Orde in de chaos

De Limburgse start-up xyzt.ai, met hoofdzetel op de Hasseltse Corda Campus, werd in 2019 opgericht door Lida Joly en Bart Adams, respectievelijk CEO en CTO. Toch is het geen typische start-up, want de oprichters brengen meer dan 15 jaar aan ervaring in de locatie-analysetechnologie samen. “Het professionalisme van de oprichters viel mij meteen op”, zegt Heidi Rakels. De bekende ex-judoka en ondernemer is niet alleen een investeerder van het eerste uur, ze zetelt ook in de raad van bestuur.

De voorbije jaren ontwikkelden Joly en Adams een platform dat het mogelijk maakt om die reusachtige berg aan gegevens snel en efficiënt te analyseren. “Ons platform brengt orde in die chaos en zorgt ervoor dat gemakkelijker analyses gemaakt kunnen worden van al die data”, aldus Joly. “Steden kunnen in kaart brengen waar te hard gereden wordt, in welke bochten of op welke kruispunten het vaakst wordt geremd en waar de wegkwaliteit slecht is. Vervolgens kunnen ze concrete en gefundeerde acties ondernemen.”

Van Aken tot Texas
De Limburgse technologie wordt vandaag al gebruikt door steden als Hamburg, Aken en Helsinki, maar ook door de Texas A&M Transportation Institute en Autobahn GmbH, de beheerder van de Duitse autosnelwegen.

Ook in de scheepvaart wordt het platform van xyzt.ai gebruikt, bijvoorbeeld bij de analyse van de wachttijden voor schepen die een haven willen binnenvaren. “Analyses om verkeer te optimaliseren zijn maar één van de mogelijkheden”, legt Adams uit. “Een andere is detectie van fraude, door bijvoorbeeld via de data van schepen na te gaan waar illegaal gevist wordt. Of twee schepen die ter hoogte van de territoriale wateren van Colombia langs elkaar varen, naast elkaar blijven liggen en dan verder varen. Daar mag je ook vragen bij stellen.”

Expansie
De toepassingsmogelijkheden van het platform van xyzt.ai blijven niet beperkt tot het verkeer. Tal van bedrijven kunnen de technologie gebruiken. In logistieke bedrijven kunnen bijvoorbeeld de bewegingen van vorkheftrucks worden geanalyseerd en beter worden georganiseerd. “Xyzt.ai is helemaal klaar om vanuit onze Corda Campus de wereld te veroveren”, aldus Tom Aerts, Head of Investment bij de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM. “Hun klantenportefeuille bewijst nu al dat er vanuit alle hoeken van de wereld nood is aan hun technologie.”

Om de internationale expansie een duw in de rug te geven is de LRM een van de drie investeerders die samen 1 miljoen euro aan vers kapitaal ter beschikking stellen. Samen met de LRM doen ook investeringsfondsen The Faktory Fund en Angelwise een duit in het zakje. Oprichters Joly en Adams blijven de meerderheidsaandeelhouder.

© Limburg Startup - LSU 2024