Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Spectaculaire groei voor verhuurplatform Bullswap
Het online verhuurplatform voor bouwmachines Bullswap kent sinds begin dit jaar een spectaculaire groei. “Elke maand zo’n 25 tot 50 procent ten opzichte van vorige maand”, zeggen Jannes Valkeneers en Laurens Opitek.

Bullswap ging eind 2018 van start als online deelplatform voor bouwmachines. De stichters Michiel Vandeweyer, Laurens Opitek en Jannes Valkeneers, alle drie twintigers, kregen het idee toen ze op café over een startup zaten te brainstormen en buiten een kraan zagen staan. Verschillende investeerders zagen wel iets in het project en verzamelden 750.000 euro.

In het begin was Bullswap een soort Airbnb voor bouwmachines, waarbij eigenaars hun machines tijdelijk konden verhuren. In plaats van een machine te laten stilstaan, kon ze door een andere aannemer gebruikt worden, die zich op zijn beurt de investering in zo’n machine kon besparen.

Vandaag werkt Bullswap nog alleen met professionele verhuurders. Dat staat garant voor constante kwaliteit. Er wordt niet alleen verhuurd aan professionele klanten, maar ook aan particulieren. “We hebben momenteel zo’n 140 leveranciers waar we een beroep op kunnen doen”, zegt Jannes Valkeneers. “Daarmee bestrijken we ongeveer 50 tot 60 procent van de verhuurders.”

De voorbije maanden groeide de verhuur exponentieel. “In het begin verhuurden we één tot twee machines per dag en wisten we amper wat een hoogtewerker was”, aldus Laurens Opitek. “Vandaag zijn er dat 50 per dag. Het gaat allemaal heel snel. Enkele maanden geleden wisten we nog precies welke machine waar stond, vandaag is dat niet langer mogelijk.” De ploeg van Bullswap groeide de voorbije maanden van drie naar zes.

Helemaal op punt
De groei van de voorbije maanden heeft volgens Jannes Valkeneers verschillende oorzaken. “Wij hebben grote moeite gedaan om ons product helemaal op punt te stellen”, zegt Jannes Valkeneers. “En dat is nu het geval. Iemand die op onze website op zoek gaat naar een machine, moet niet eindeloos zoeken naar verschillende machines bij verschillende leveranciers. Met enkele muisklikken vindt hij bij ons de ideale machine voor de beste prijs, inclusief transportkosten, en met de snelste levering. Als een aannemer in het noorden van Nederland een graafmachine nodig heeft, dan wordt die geleverd door een verhuurder bij hem in de buurt. Wij zorgen voor alles, de huurder moet bij wijze van spreken alleen klikken.”

Ook de coronacrisis heeft bijgedragen tot de groei. “We zien dat heel wat bedrijven niet meer fysiek op zoek gaan naar de ideale machine maar gebruikmaken van het internet”, zegt Laurens Opitek. “In Nederland is dat al lang ingeburgerd, maar Belgen gingen daar toch nog wat aarzelend mee om. Sinds corona is ook bij ons de kentering ingezet.”

Fruitboeren
Sinds kort staan er via Bullswap een veertigtal wooncontainers bij enkele Zuid-Limburgse fruitboeren. “Omdat het door de coronacrisis lang onduidelijk was of de fruitsector wel een beroep zou kunnen doen op buitenlandse seizoensarbeiders, konden de fruitboeren niet tijdig zorgen voor tijdelijke huisvesting. Toen het uiteindelijk dan toch kon, waren alle wooncontainers verhuurd”, vertelt Laurens Opitek. “In Nederland hebben uiteindelijk enkele tientallen wooncontainers gevonden. Dat is het voordeel als je kan putten uit een uitgebreid bestand van potentiële leveranciers.”

Naast de verhuur op korte termijn heeft Bullswap nu ook een formule uitgewerkt voor leasing op langere termijn. De Limburgse startup deed dit op vraag van KBC. “Daardoor wordt het mogelijk om via Bullswap, naast verhuur voor korte termijn, een leasingcontract af te sluiten”, zegt Valkeneers. “De service wordt zowel aangeboden aan KBC-klanten als aan niet-klanten van KBC.”

© Limburg Startup - LSU 2024