Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Spectra uit GreenVille haalt vers kapitaal op voor gepatenteerd verwarmingspaneel

Spectra, ontwikkelaar en producent van de innovatieve verwarmingsoplossing RAIO, haalt vers geld op bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en U2P. RAIO is een duurzaam, elektrisch verwarmingspaneel dat gebaseerd is op de revolutionaire grafeentechnologie en voelt aan als aangename zonnewarmte. Intussen werkt RAIO succesvol samen met partners en heeft het bedrijf een patent in België op zak. Het verse kapitaal zal onder andere dienen voor de uitbreiding van het patent, bijkomende automatisaties in het productieproces en de verdere commercialisering.

Het bedrijf is gevestigd op Greenville, de incubator voor bedrijven die actief zijn in de circulaire economie.

Het RAIO-verwarmingselement is een gepatenteerd verwarmingspaneel van 4,5 centimeter dik dat tegen het plafond of tegen de wand gemonteerd kan worden en op die manier heel wat plaats bespaart. RAIO verzekert bovendien een snelle montage die gemakkelijk door één persoon kan worden uitgevoerd. De afwerking van het paneel kan in verschillende kleuren en uitvoeringen; het strakke design zorgt voor een perfect esthetische integratie in de ruimte. “In vergelijking met traditionele convectieverwarming is RAIO een duurzame verwarmingsoplossing”, zegt Jordy Kollenburg, oprichter en CEO van Spectra. “Het grote verschil met bestaande verwarmingspanelen is dat RAIO geen afzonderlijk verwarmingselement bevat, maar geïmpregneerd is met de unieke grafeencombinatie. Grafeen is een heel dun, licht en ultrageleidend materiaal, sterker dan staal. Zo zorgt een kleine input van elektriciteit voor veel warmteafgifte. Bovendien zijn de panelen 100 procent recycleerbaar en 40 tot 45 procent goedkoper dan bijvoorbeeld een aardgasinstallatie. Het unieke RAIO-ontwerp heeft een snelle opwarmtijd en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling zonder hinderlijke effecten.”

De CO2-neutrale panelen hebben een grote stralingshoek en verwarmen zo alle elementen in de ruimte, dus ook mensen, dieren en objecten. Van zodra de gewenste temperatuur bereikt is, schakelt het paneel automatisch uit. Voor de productie werkt Spectra samen met een lokale werkplaats. Het product kreeg daarom het label “Handmade in Belgium”.
Smart money

LRM en U2P voorzien de financiële middelen die nodig zijn om de groei van Spectra te realiseren. Het bedrijf kan daarnaast ook rekenen op een KlimOp-lening van LRM. Het geld zal dienen voor de inrichting van de productiehal, de verdere automatisatie van het productieproces en de uitbreiding van het patent voor Europa.

Tom Vanham, LRM:
“Als bedrijf in de duurzame energiesector is Spectra een waardevolle aanwinst in ons portfolio”, zegt Tom Vanham, algemeen directeur LRM. “De combinatie van energie, smart manufacturing en innovatie is voor LRM erg interessant. Bovendien opereert Spectra vanuit Greenville, de LRM-incubator in Houthalen-Helchteren voor innovatieve groeibedrijven in de circulaire economie.

Ismaël Ben-Al-Lal, CEO van U2P:
“Wij vinden het essentieel dat economie en ecologie hand in hand gaan. RAIO zorgt voor een enorm lage ‘Total Cost of Ownership’, wat in de toekomst enkel maar belangrijker zal worden. Naast de duurzaamheidsfactor zijn de panelen door iedere elektrotechnieker eenvoudig te plaatsen en verhogen ze het wooncomfort doordat de gewenste gevoelstemperatuur enorm snel bereikt wordt. RAIO is een technologie die zeker haar steentje zal bijdragen om de energietransitie te realiseren!”

“We zijn erg blij met deze investeringspartners”, zegt Jordy Kollenburg. “Zowel LRM als U2P voorzien niet alleen het nodige kapitaal om de verdere groei te realiseren, maar teren beide ook op heel wat ervaring en geven dus waardevolle inhoudelijke en strategische input. Zeker in deze groeifase is dat van onschatbare waarde.”

© Limburg Startup - LSU 2024