Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Bouw DronPort start na de zomer

Als alles volgens plan verloopt, wordt na de zomer gestart met de bouw van de DronePort in Sint-Truiden. Het futuristische gebouw, een 4.000 m² grote incubator, moet plaats bieden aan veelbelovende start-ups in de drone-industrie en krijgt onder meer een ‘kooi’ voor indoor testvluchten. Intussen zijn ook alle vergunningen in de lucht in orde: in totaal komen er in Sint-Truiden drie testzones waar drones tot 650 meter hoog zullen mogen vliegen.

Met het nieuwe gebouw willen de stad Sint-Truiden en LRM hét Europese uithangbord voor de drone-industrie worden. “De bouwaanvraag is ingediend en we hopen na de zomer beginnen bouwen”, aldus business development manager Peter Dedrij.

Kooi voor testvluchten

Op uitnodiging van technologiefederatie Agoria verzamelde woensdag het kruim van de Belgische drone-industrie in de oude ‘Loods 27’ van de Brustemse luchtmachtbasis, waar de plannen verder werden toegelicht. Zo krijgt de incubator naast kantoorruimte voor start-ups ook specifieke onderzoeksruimtes en komt er een kooi voor indoor testvluchten. Het bestek werd onlangs door de stad goedgekeurd. Zodra de overheid de bouwvergunning aflevert, kan er een aannemer worden aangesteld en kunnen de werkzaamheden beginnen. “In de lucht zijn alle vergunningen in orde”, weet burgemeester Veerle Heerlen (CD&V). Daardoor telt Sint-Truiden nu drie officiële testzones voor drones: één grote vliegzone van 12 bij 7 kilometer en twee kleinere zones. Drones kunnen er tot 650 meter hoog vliegen.

Nodeloos ingewikkeld

Marc Lambotte, CEO van Agoria, dringt aan op een aanpassing van de Belgische dronewetgeving. “De opleiding tot piloot is nodeloos ingewikkeld en op maat van de luchtvaart ontworpen. Ons land telt 382 erkende piloten op een totaal van 56.800 verkochte drones. De huidige opleiding zet een rem op de ontwikkeling van de sector en werkt door de hoge drempel illegaal vliegen in de hand.” Voorts pleit Lambotte nog voor een snelle harmonisering van de EU-regels.

Ruben STEEGEN/Jozef CROUGHS 

© Limburg Startup - LSU 2024