Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Leuvense start-up FOx Biosystems haalt 4 miljoen euro kapitaal op voor haar innovatieve biosensortechnologie

FOx Biosystems haalt in een kapitaalsronde vier miljoen euro op bij de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, het Gemma Frisius Fonds en een aantal biotechinvesteerders. De Leuvense start-up zal zich vestigen op Bioville in Diepenbeek. De innovatieve sensortechnologie, gebaseerd op een optische vezel, zorgt ervoor dat men op een veel efficiëntere, gebruiksvriendelijke en snelle manier staalanalyses kan doorvoeren in de life science industrie en onderzoeksmarkt. Het extra geld moet dienen voor nieuwe aanwervingen, om internationaal te groeien en processen te optimaliseren.

 FOx Biosystems  is een spin-off van de KU Leuven en werd opgericht in 2017. De start-up uit Leuven heeft de ambitie om de life science industrie en onderzoeksmarkt te veranderen met hun real-time, label-vrije analysetechnologie. Deze innovatieve technologie laat de gebruiker toe biomoleculaire interacties op een snelle, betrouwbare en kosteneffectieve manier te meten. Het bedrijf richt zich hiermee onder andere op de markt van de ontwikkeling en productie van biologische geneesmiddelen.

Minimale staalvoorbereiding
‘De FOx biosensor technologie heeft vele voordelen ten opzichte van bestaande biomoleculaire analyse instrumenten’, zegt Jeroen Lammertyn, mede-oprichter en professor aan de KU Leuven. ‘Het gebruiksgemak, de snelheid, de brede inzetbaarheid, lage kostprijs en minimale staalvoorbereiding, zelfs in complexe media, spelen een belangrijke rol.’ FOx Biosystems verkoopt instrumenten, reagentia en ondersteunende diensten om biomoleculaire interactie analyses in de life science industrie en onderzoeksmarkt te verbeteren.

Het bedrijf haalt nu vier miljoen euro op bij LRM, het Gemma Frisius Fonds en een aantal biotechinvesteerders.  Met deze kapitaalinjectie wil de start-up onder andere hun team vergroten en de volgende stap zetten. ‘Het bedrijf is nog erg jong, maar we geloven sterk in het groeipotentieel. Met deze financiële boost kunnen ze overgaan naar een volgende fase: de processen optimaliseren, de verkoop versnellen en vervolgens ook de stap naar het buitenland zetten’, zegt Katleen Vandersmissen, Head of Health & Care bij LRM.

Bioville
Filip Delport, mede-oprichter en doctor-bioingenieur aan de KU Leuven in de groep van prof. Lammertyn, werd door de aandeelhouders aangesteld als Chief Executive Officer. Het hoofdkantoor van FOx Biosystems verhuist naar Bioville, de bio-incubator in Diepenbeek. Van hieruit zal de verdere ontwikkeling van de technologie gebeuren in nauwe samenwerking met de KU Leuven en andere partners.

© Limburg Startup - LSU 2024