Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Starter in Hasselt heeft grootste overlevingskans

Goed nieuws voor wie in Hasselt een eigen zaak wil opstarten: van de 13 centrumsteden in Vlaanderen hebben de starters in onze provinciehoofdstad het meeste kans op slagen. Volgens schepen van Economie Tom Vandeput komt dit succes  door Corda Campus, waar de startende ondernemers optimaal begeleid worden.

Schepen van Economie Tom Vandeput:

“Het aandeel ondernemingen dat 5 jaar na de oprichtingsdatum nog steeds actief is, bedroeg in 2015 in onze stad 67,7%. Dat is 5% hoger dan het gemiddelde van de dertien centrumsteden. Een verklaring voor dat succes moeten we allicht zoeken bij onze Corda Campus, die de afgelopen jaren uitgroeide tot dé katalysator voor jonge beloftevolle ondernemingen.”

Dat startende ondernemingen een hoge kans op slagen hebben, heeft zijn weerslag op de netto-ondernemingsgroei. “In 2016 telde onze stad 4,97% meer ondernemingen dan het jaar voordien. Tellen we daar het aantal nieuwe zelfstandigen bij, dan stijgt dit tot 5,3%. Binnen de categorie vennootschappen bedraagt dit zelfs 6,2%”, aldus nog Vandeput.

Dit beïnvloedt de tewerkstelling positief: “In 2015 steeg de netto-jobcreatie met 2,4 procent. Dat is het dubbele van het Vlaamse gemiddelde”, stelt de schepen. “Die trend zet zich door, want het aantal vacatures bij de VDAB ligt nog steeds op recordhoogte (7.654 in het afgelopen jaar). Daartegenover staat dat de Hasseltse werkloosheidsgraad over de periode van februari 2015 (9,57%) tot februari 2018 (7,85%) daalde met 1,72 procentpunten. Omgerekend is dit een afname met 562 geregistreerde werkzoekenden. Gemiddeld telde onze stad in 2015 125,3 jobs per 100 inwoners op arbeidsleeftijd. Kortom, Hasselt is biedt niet enkel kansen voor wie wil ondernemen, maar ook wie op zoek is naar een job” besluit Tom Vandeput.

© Limburg Startup - LSU 2024