Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Startup Essentials:
De weg naar subsidies voor innovatieve en ambitieuze starters
Anke Albregts, Vlaio

“Startup Essentials” zijn tips, voor én door onze community waar jij direct mee aan de slag kan.

Als VLAIO bedrijfsadviseur zie ik heel wat ondernemers met mooie ideeën bij VLAIO aankloppen met de vraag naar subsidies. De kmo-portefeuille kan door iedereen eenvoudig ingezet worden om advies in te winnen of opleidingen te volgen. Maar er zijn ook subsidies om zelf je innovatief idee verder te ontwikkelen naar een product, dienst of business model. Wanneer je die stap wilt zetten, is het belangrijk dat je idee ook goed uitgedacht en onderbouwd is. Uiteraard begint het met een goed idee, maar dat alleen volstaat niet. Het moet ambitie tonen en uitdagend zijn. Voldoende kennisopbouw en risico’s met zich meebrengen. En bovenal: jouw idee moet innovatief zijn.

Een subsidie is immers een bedrag dat door een overheid wordt uitgekeerd en je niet moet terugbetalen. Dat gebeurt uiteraard niet zomaar (there’s no such thing as a free lunch). We verwachten een return: creatie van tewerkstelling in Vlaanderen, maatschappelijke meerwaarde, investeringen in de regio … Een subsidie aanvragen vraagt dus een grondige motivatie. En dat vergt voorbereiding. In deze blog bespreek ik vier succesfactoren die jou helpen bij het aanvragen van een subsidie.

Breng alles in kaart
In eerste instantie moet je een goed onderbouwde businesscase hebben. Wat is jouw unieke troef? Hoe ziet je markt eruit en wat is jouw positie daarin? Welke prijszetting ga je hanteren? Is je business model voldoende schaalbaar? Breng deze zaken in kaart. Er bestaan verschillende startersprogramma’s in ons VLAIO Netwerk die je daarbij kunnen helpen, bv. Unizo Start, VOKA Bryo, Start it @KBC, Starterslabo, student-ondernemersinitiatieven bij universiteiten en hogescholen … Ook onze VLAIO startersgids zet je op weg voor het uitwerken van een ondernemingsplan.

Kijk vooruit
Een tweede belangrijk onderdeel is om een eerste roadmap uit te werken voor je product of oplossing.  Welke ambities heb je met jouw product of oplossing? Welke technologieën en/of methodologieën wil je implementeren of net zelf ontwikkelen? Hoe zal je dit verder ontwikkelen in de toekomst en waar wil je over twee jaar staan? Welke kennis ga je onderweg opbouwen? Hoe maak je het schaalbaar? Die ambitie is nodig om subsidies binnen te halen. Probeer die ambitie dus ook hoog genoeg te leggen.

Subsidies zijn bestemd voor risicovolle projecten met voldoende uitdaging en een zekere looptijd. Gemiddeld is dat van minimum negen maanden tot twee jaar. Als jij bijvoorbeeld een platform wil uitbouwen dat wel vernieuwend is maar na 2 à 3 maanden programmeren op punt staat, zal je daar geen subsidie voor kunnen krijgen.

Bouw kapitaal op
Er moet voldoende financiële draagkracht zijn als cofinanciering van je project. Je krijgt nooit 100% wat je nodig hebt. Een deel zal je altijd zelf moeten financieren. Met andere woorden je moet ook eigen risico nemen. De overheid zal bijspringen zodat je als ondernemer je plannen ambitieuzer kan aanpakken en grotere risico’s kan nemen. Als je nog geen geld hebt, moet je eerst op zoek naar financiering (bv. eigen inbreng, winwinlening, crowdfunding, investeerders, …). Hoe kan je geld ophalen?
Bekijk dit filmpje over financieringsmogelijkheden voor start-ups en groeiers.

Samen sterk
Als starter moet je kunnen aantonen dat jij de juiste persoon bent om je idee uit te voeren en dat je een team rondom je hebt om jouw businesscase waar te maken. Ook externen kunnen helpen en een bijdrage leveren aan de nodige kennisopbouw. VLAIO bedrijfsadviseurs maken jou dan ook graag wegwijs in het brede VLAIO Netwerk.

Staan al deze zaken op punt? Dan ben je klaar om een subsidie voor je innovatie aan te vragen. Een overzicht van alle subsidies vind je in de VLAIO subsidiedatabank. Er zijn subsidies vanuit Vlaanderen (bv. ontwikkelingsprojecten), de provincie Limburg (Limburgse innovatiepremie), Europa … Regelmatig worden ook thematische oproepen rond bijvoorbeeld circulaire economie gelanceerd door instanties als OVAM. Ogen en oren openhouden is daarbij de boodschap.

Kom ook zeker jouw innovatieve en ambitieuze plannen aftoetsen bij een van de VLAIO bedrijfsadviseurs en dan kijken wij met jou mee in welke fase je in aanmerking kan komen voor een subsidie. Ikzelf en mijn collega’s staan in Limburg klaar om je ambitieuze plannen af te toetsen.  Mailen kan naar anke.albregts@vlaio.be.

Benieuwd naar hoe dit in de praktijk gaat? Startup Foresightee deed het je voor.
Lees hun verhaal en ontdek hoe zij met steun van VLAIO en het VLAIO Netwerk een vliegende start maakten.

© Limburg Startup - LSU 2024