Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Startup in de kijker: Act&Sorb – GreenVille Houthalen

Dankzij de nieuwe technologie van de Limburger Kenny Vanreppelen krijgt een afvalstroom van 70 miljoen ton MDF straks een tweede leven. MDF-platen worden geperst van verse houtvezels en worden onder meer gebruikt bij de productie van meubelen, speelgoed, keukens, vloeren, wand- en plafondbekleding enzoverder. MDF of Medium-Density Fibreboard heeft echter een groot nadeel. Het kan niet worden gerecycleerd.

?Tot nu toe wordt afval van MDF-platen verbrand of gestort maar dankzij onze technologie kan MDF voor het eerst worden gerecycleerd. Tot op de dag van vandaag wordt afval van?MDF gestort of verbrand voor de energieproductie. Er bestaat immers nog geen technologie om MDF te recycleren”

Aldus de industrieel ingenieur, oprichter van het bedrijf ACT&SORB.

?De afvalstroom is aanzienlijk. Per jaar wordt er op die manier wereldwijd ruim 70 miljoen ton MDF-afval opgeruimd. Tot vandaag, want de Limburgse ingenieur Kenny Vanreppelen, gespecialiseerd in nucleaire technologie en milieutechnieken

heeft op basis van pyrolyse een technologie ontwikkeld die MDF omzet in een product dat toepassingen vindt in de chemische industrie, de autoproductie en mogelijk zelfs in de voedingsindustrie en de farmaceutische nijverheid.

kenny

Kenny Vanreppelen

Belangstelling

De internationale belangstelling voor de Limburgse uitvinding is inmiddels groot. Zo geniet het startende bedrijf de steun van KIC InnoEnergy, een samenwerkingsverband tussen bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten dat door de Europese Commissie werd opgericht. Bovendien staan alle grote MDF-producenten en afvalverwerkers in de rij om met de technologie van Kenny Vanreppelen en zijn vennoten kennis te maken.

ACT&SORB hoopt volgend jaar al van start te kunnen gaan met een beperkte verwerking van enkele honderden kilogram MDF per uur. In 2019 moet het bedrijf dan operationeel zijn.

© Limburg Startup - LSU 2024