Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Startup in de kijker: Ario Services

Het jonge Limburgse bedrijf Ario Services heeft een technologie ontwikkeld die voorkomt dat bus- en vrachtwagenchauffeurs indommelen en een ongeval veroorzaken. Jelle Van Winckel en vennoot Thomas Dietvorst hopen het systeem op termijn ook voor bestel- en personenwagens aan te bieden.

Jelle Van Winckel vond zijn inspiratie enkele jaren geleden in de dagelijkse praktijk van het busbedrijf van zijn vader, toen een chauffeur indommelde.

“Gelukkig gebeurde het met een lege bus en vielen er geen dodelijke slachtoffers, maar het gaf mij wel de inspiratie om een systeem te ontwikkelen dat dergelijke ongevallen voorkomt.”

Samen met zijn vennoot ontwikkelde Van Winckel een systeem dat detecteert dat een chauffeur dreigt in te dommelen of dat zijn aandacht verslapt. Het systeem doet dat op basis van parameters die betrekking hebben op het stuur- en rijgedrag. Jelle Van Winckel ontwikkelde het systeem samen met Thomas Dietvorst in de garage van zijn vader en verhuisde in mei vorig jaar naar de Corda Campus. Aanvankelijk ontwikkeld voor buschauffeurs wordt het systeem vandaag ook gebruikt door vrachtwagenbestuurders. In tegenstelling tot gelijkaardige systemen in personenwagens werkt het systeem niet met gezichtsanalyse. “Bussen en vrachtwagens worden immers door meerdere chauffeurs bestuurd. Dat maakt een systeem dat het aangezicht van de chauffeur in de gaten houdt, moeilijk te kalibreren.

Inmiddels werken er 14 mensen voor Ario Services. Er werden al 150 veiligheidssystemen geplaatst en zijn er ruim 70 in bestelling. De installatie kost amper 1.200 euro, voor een technologie die echt wel het verschil kan maken, geen onoverkomelijke hindernis. Jelle Van Winckel en Thomas Dietvorst zien hun technologie op termijn ook bruikbaar voor bestel- en personenwagens.

www.comvoy.be

© Limburg Startup - LSU 2024