Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Startup in de kijker: Lore Langendries

Lore noemt zichzelf een “maker“, omdat “ontwerper” en “artiest” haar aanpak en rol in het ontwerp- en productieproces niet volledig weergeven. Haar werk kan worden omschreven als eenvoudig, puur maar toch verfijnd, met een sterk oog voor detail. “De essentie vatten”, zegt ze. Het is eruit. “Maar ook dit is vaak een gevolg van een constant evoluerend proces, het is nooit mijn eerste streefdoel”. De komt omdat het materiaal en de vorm vaak het proces gaan bepalen. Lore start haar ontwerp niet vanuit een verhaal, maar tegelijkertijd heeft ze wel een verhaal nodig om haar ontwerp te kunnen realiseren. Het moet zinvol zijn, legt ze uit. “Meestal is het verhaal een gevolg van het proces dat ik wil delen met de mensen die dit waarderen.” Haar schijnbaar eenvoudige en pure ontwerpen weerspiegelen ook haar persoonlijke stijl: deze dame-in-het-zwart ademt eenvoud en puurheid. In de manier waarop ze zich kleedt, praat en lacht. Haar openheid en spontaniteit zijn hartverwarmend.

Volgens mijn moeder, was ik een gemakkelijke en gelukkig kind dat altijd buiten speelde, knutselde of eigen fabriekjes creëerde waarbij het productieproces al een belangrijke rol speelde. Ik wou nooit een last zijn voor mijn ouders vanwege mijn broer.

From Basketball to jewels

Haar opleiding tot sierraadontwerp aan de MAD-faculty in Hasselt was niet Lore’s eerste keuze. Ze was niet in goed studeren, maar was wel een talentvolle basketbalster. Toen Lore de kans kreeg om sport te combineren met school, ging ze op internaat in Antwerpen om te timmeren aan een topsportcarrière. Verschillende kwetsuren strooiden echter roet in het eten en deden haar genoodzaakt van koers veranderen : ze draaide 180 graden en koos ervoor haar creatieve kant verder te ontplooien. Lore’s creatieve aard, heel veel doorzettingsvermogen, focus en de steun van haar ouders en partner resulteerden uiteindelijk in een Doctoraat in de kunsten (2015).

De beste en slechtste periode

Het behalen van een doctoraat is niet eenvoudig voor iemand die niet graag studeert en schrijft. En toch. Het zegt veel over wie Lore is : van zodra ze besluit om te springen, is er geen weg meer terug. “Ook al was het behalen van mijn doctoraat een echte strijd, gaf het me de kans en vooral tijd om na te denken, om mijn eigen visie te definiëren en te verfijnen, zonder onmiddellijk rekening te moeten houden met het commerciële aspect van het ontwerpen. Daar ben ik erg dankbaar voor.”

Materiaal, vorm en proces

Analyseren, onderzoeken, archivering, verzamelen, het combineren van materialen en vormen, is wat ze doet. Hiermee aan de slag gaan en uitzoeken wat het meest efficiënte productieproces is, is waar ze het meest van houdt. Lore combineert vakmanschap met industriële technieken om zo tot beter resultaat te komen. Dit heeft geleid tot haar eigen werkfilosofie, ‘hunacturing’, die verwijst naar het maakproces en waarbij ze de mens, natuur en productie met elkaar verbindt. Een filosofie die vooral de interactie tussen het handmatige versus het machinale en het unieke versus het seriële uitdaagt.

Kennis en ervaring gebruiken bij de uitbouw van de nieuwe mode incubator Hasselt.

Lore heeft 4 jaar van haar leven uitsluitend aan haar doctoraat gewijd, waarbij ze zich diepgaand heeft toegelegd op de studie van dierenhuiden, maar dan bekeken vanuit een andere hoek. Naar de toekomst toe geeft ze aan wel wat druk te voelen wanneer het gaat om nieuwe ontwerpen en het behoud van haar eigen herkenbare stijl, ongeacht de materialen die ze hierbij zal gebruiken. De kennis die ze heeft opgedaan, haar ervaring in de modewereld en haar drive om iets tot een succes te maken zullen ook zeker van pas komen bij de uitbouw van de nieuwe mode incubator in Hasselt. Lore werd immers aangetrokken om samen met Myriam Vanheusden, manager van de Mia-H deze nieuwe hotspot op de internationale kaart te zetten.

http://www.lorelangendries.com/

 Auteur: Vicky Janssen – www.LECHAPERONunlimited.com

 

© Limburg Startup - LSU 2024