Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Startup oTHor spoort burn-out op voordat hij wortel kan schieten

De Limburgs startup oTHor heeft een methode ontwikkeld om de symptomen van een burnout al in een vroeg stadium te herkennen. Mental coach Dr. Stijn Quanten putte uit zijn rijke ervaring in de topsport. “Er zijn opvallende overeenkomsten tussen overtraining en burn-out”, aldus Stijn Quanten. Of hoe topclubs als AC Milan en PSV werknemers helpen een burn-out te voorkomen.

Het zijn cijfers die tot de verbeelding spreken. Vorig jaar werd in ons land 28.000 mensen geveld door een burn-out. Gemiddeld vielen die mensen zes maanden uit, wat de samenleving 50 miljoen euro kostte. Vandaag heeft 66 procent van de beroepsbevolking last van stress. Bij één op vijf leidt dat tot psychische en/of fysieke klachten. Maar liefst 14 procent loop een acuut risico op burn-out.

Stijn Quanten sloeg twee jaar geleden de handen in elkaar met de Limburgse ondernemer Peter Croonen, bekend van onder meer Bioracer en actief als voorzitter van KRC Genk. Samen richtten ze oTHor op, Online Tools for Human Organisation, een startup die zich specialiseert in het ontwikkelen van meettechnologie voor organisaties. De LRM verstrekte een Klimop-lening om deze ontwikkelingen te ondersteunen.

Vier jaar lang werkte Stijn Quanten aan een online tool ontwikkeld om vroegtijdig de kenmerken van een burn-out te detecteren. Het resultaat was MyMindScan, een digitale test- en trainingsapplicatie die voor het eerst de ‘spier’ in ons hoofd volledig in kaart brengt en de mentale gezondheid van werknemers monitort en verbetert.

Meten is weten
Stijn Quanten is niet de eerste de beste. Als mental coach en sportneuroloog begeleidde hij voetbalploegen zoals AC Milan, Standard en KRC-Genk en start bij momenteel aan zijn 5de seizoen bij PSV Eindhoven. Ook in andere disciplines wordt zijn expertise gewaardeerd. Zo begeleidt hij het F1-team McLaren, het wielerteam BMC en de tennisacademie van Kim Clijsters, maar stelt hij zijn kennis ook ter beschikking van verschillende lokale Limburgse sportverenigingen.

Stijn Quanten

In het Milan Lab leerde Stijn Quanten dat de symptomen van overtraining akelige gelijkenissen vertonen met de symptomen van een dreigende burn-out. Uitgaande van de ervaring die hij opdeed in de sport, ontwikkelde hij een model dat ook in het bedrijfsleven kan gebruikt worden.

“Sinds 2014 zijn bedrijven verplicht om de psychosociale gezondheid van hun werknemers op te volgens, maar er zijn maar weinig bedrijven die dat ook doen en het wordt amper gecontroleerd. Vandaag zijn de mogelijkheden voor bedrijven beperkt tot een jaarlijkse risico-analyse of een te directe bevraging naar de ervaren stressniveau’s van de medewerker. Dit beperkt natuurlijk de mogelijkheden voor preventieve en corrigerende acties vanuit de bedrijven.”

Herhaaldelijk
“Wat ik in het MilanLab heb geleerd, is dat je vooral vaak moet meten, indien nodig om de maand of om te twee maanden”, legt Stijn Quanten uit. “Natuurlijk gebeurt dat niet op dezelfde manier als in het Milan Lab, maar de online tool die we hebben ontwikkeld, komt wel aardig in de buurt.”

De test bestaat uit een combinatie van meerdere wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten, gekoppeld aan een reeks van neurologische testen die online afgelegd worden, goed voor een half uurtje werk op de computer. “Uit die reeks van neurologische oefeningen kunnen we heel wat afleiden”, legt Stijn Quanten uit. “De hersenen van iemand die onder druk staat of gevoelig is aan stress, gaan op bepaalde situaties immers totaal anders reageren dan normaal en deze verschillen meten we objectief op.” Op basis van de test krijgen de werknemers een individueel rapport en een persoonlijke Mental Health Index met een groen licht als alles in orde is, een oranje licht als er toch enige waakzaamheid geboden is en een rood licht als er moet worden ingegrepen. De organisatie kan via een bedrijfsdashboard – dat vanzelfsprekend voldoet aan de strengste privacyvoorschriften – algemene trends en opvallende veranderingen opvolgen zodat ze gericht en specifieke inteventies kunnen plannen “Het leuke aan de test is dat de werknemers zelf hun evolutie kunnen opvolgen, en als het ware een eigen digitale mental coach krijgen”, vindt Stijn Quanten.

Recupereren
MyMindScan wordt momenteel al door verschillende kleine en grote Vlaamse bedrijven gebruikt, en enkele vermaarde multinationals starten met pilootprojecten op. Ook diensten zoals Mensura en Acerta zijn overtuigd van het nut van de applicatie en zetten deze volop in.

“Een burn-out is meestal het gevolg van verschillende factoren, maar naast de werknemer zelf is ook het bedrijf het slachtoffer. Alles wat we kunnen aanreiken om de risico’s op een burn-out vroegtijdig te detecteren, betekent een substantiële winst voor de betrokken persoon, voor de werkgever én voor de maatschappij”

www.mymindscan.be

© Limburg Startup - LSU 2024