Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

“Starter heeft fools, friends & family nodig”

Team Cyclis, een bedrijf dat klanten faciliteert met formules van fietsleasing voor hun werknemers, is één van de eerste bewoners van BikeVille. Bezieler en zaakvoerder Joep Kempen geeft toe dat de startfase geen lachertje was. Ondertussen is het tij helemaal gekeerd en heeft Team Cyclis alle troeven in handen om uit te groeien tot een gevestigde waarde in het kmo-landschap.

“Mijn broer had als eindwerk van zijn MBA-opleiding, samen met een aantal medestudenten, een project rond fietsleasing uitgewerkt. Vooral het idee om deze formule te laten verrekenen in het brutoloon van werknemers, vond ik interessant. Toen het project echter in een doffe schuif dreigde te belanden, en ik zelf op zoek was naar een uitdagend project, heb ik voorgesteld om er een echt bedrijf mee te starten.”

Team Cyclis timmerde hard aan de weg. Zo’n 400 fietshandelaars, fietsproducenten, loonsecretariaten en andere partners gingen intussen met hen in zee. “De formule is eigenlijk simpel”, aldus Joep Kempen. “Werknemers kunnen een deel van hun brutoloon omzetten in de leasing van een mooie bedrijfsfiets. Met een gemiddelde winkelprijs van 2.700 euro gaat het om heel mooie en functionele fietsen, zoals speedbikes (S-pedelec), racefietsen en elektrische fietsen. Wij kopen de fietsen bij de handelaars, die ze afleveren en onderhouden. Het bedrijf betaalt 36 maanden lang de leasing af bij ons. Daarna kunnen de werknemers de fiets kopen voor de restwaarde of gewoon teruggeven en een nieuwe fiets leasen.”

De beginfase was heel zwaar, bekent Joep Kempen. “Eigenlijk moet je een beetje gek zijn om een zaak te starten”, vindt hij.  “Er komt heel veel bij kijken en geld verdienen zit er de eerste jaren niet in. Zonder friends, fools & family red je het nooit. Je moet mensen vinden die écht in je geloven en hun nek durven uitsteken. Zoals mijn ouders, die in de bres zijn gesprongen toen de banken torenhoge garanties vroegen. Ik ben hen veel dank verschuldigd. En zoals mijn collega-ondernemers in de werkgroep van VKW Limburg, die me met raad en daad hebben bijgestaan om deze onderneming op de rails te krijgen.”

Een goede accommodatie, zoals BikeVille, heeft ook geholpen. “Er waren een aantal redenen waarom ik heb gekozen om Team Cyclis in BikeVille te vestigen. Eerst en vooral omwille van de goede relaties met initiatiefnemer LRM, die me al een klimop-lening heeft verschaft en ook interesse toont voor een instap in het kapitaal. Bovendien wil ik graag deel uitmaken van het netwerk dat zich hier rond de fietsindustrie heeft gevormd. Ik geloof dat het thematische raakvlak tot een mooie samenwerking en kruisbestuiving kan leiden. Tot slot zijn er ook de gemeenschappelijke diensten waar je hier gebruik van kunt maken, en waardoor je als startup al je energie kan wijden aan de core business.”

Eind goed, al goed? “Pas na 1,5 jaar wist ik echt dat het concept zou slagen. We krijgen eigenlijk nu pas de wind vol in de zeilen. De verhoogde belangstelling voor gezondheid, de wetgeving, het geloof in flexibele verloningsplannen,… alle factoren zijn ons gunstig gezind. Daarmee maak ik me sterk dat de 900 fietsen die we momenteel in leasing hebben, zullen uitgebreid worden met zo’n 1.000 nieuwe per jaar. Grote namen als JBC, Panasonic, Jaga, enzovoort zijn al klant geworden. Andere, nationale organisaties, tonen concrete interesse. Daarmee hebben we de zwaarste dobber achter de rug en lacht de toekomst ons toe!”

© Limburg Startup - LSU 2024