Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

VKW Limburg en Limburg Startup draaien de rollen om.

Soms lijkt het alsof alleen maar startups alle aandacht en ondersteuning krijgen, maar we mogen uiteraard niet de gevestigde bedrijven en KMO’s vergeten die in onze regio zorgen voor duurzame tewerkstelling. Nog beter is het als beide werelden met elkaar verenigd worden. VKW Limburg en Limburg Startup slaan daarom de handen in mekaar met de eerste “Startup Battle bij Servilux.”

Startup- communities zijn nog al te vaak een eiland. Ze zouden beter ontsloten moeten worden richting het bestaand economisch weefsel, waardoor opportuniteiten voor beiden ontstaan. Want in een (digitale) wereld in verandering zien we niet alleen nieuwe economieën opduiken, maar ook worden er andere businessmodellen toegepast.

Met deze gedachte in het achterhoofd hebben VKW Limburg en Limburg Startup de handen in mekaar geslagen. Via een nieuwe formule battlen 5 startups telkens met een gevestigd Limburgs bedrijf. Tijdens deze battle wordt eerst naar de groeistrategie van het gevestigd bedrijf geluisterd, vervolgens is het aan de jonge wolven om met een startup-alternatief te komen. Jonge en ervaren ondernemers kunnen veel van mekaar leren en kunnen elkaar vooruit helpen. Jonge ondernemers hebben een eigen, frisse kijk op ondernemen, producten, diensten en projecten en leren tijdens de sessie van de ervaring en know how van mature gevestigde bedrijven. Bovendien zijn de startups op zoek naar leveranciers, klanten of partners waarmee ze kunnen samenwerken. Beide partijen werken nu vaak naast mekaar door.
“Via dit soort ‘battles’ laten wij ze nu samenwerken en kunnen ze samen nieuwe opportuniteiten ontdekken”, aldus Koen Hendrix, directeur VKW Limburg en Marc Beenders, corporate community manager LSU.

De eerste battle vond plaats tussen het bedrijf Servilux – een onafhankelijke hersteldienst voor TV, DVD, audio, video, hifi en huishoudelektro met meer dan 125 medewerkers uit Hasselt – en 5 jonge wolven.

Quote Servilux:

Franco Prontera, founder van digital innovation agency RBLS en een van de 5 jonge wolven die met Servilux ‘in de clinch ging’ :

“Voor jonge founders van een startup is het vaak onbekend hoe het management van bestaande bedrijven vandaag kijkt naar strategische probleemstellingen binnen hun bedrijf. Door deze battle werd de brug geslagen tussen corporates en startups en konden wij een kijkje nemen in de keuken van een gevestigd bedrijf en met een frisse blik vragen stellen bij hun strategie en innovatie potentieel. De LEAN en Agile denkwijze van startup founders in combinatie met de ervarenheid van bestuurders van een bedrijf leidt tot interessante discussies en ideeën. Het is zeker een aanrader voor zowel ervaren als jonge ondernemers hieraan deel te nemen!”

© Limburg Startup - LSU 2024