Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

In Delft werd zopas het slimste fietspad van Nederland in gebruik genomen. De Limburgse start-up Strain 2 Data leverde de sensoren die de belasting meten en de levensduur in de gaten houden. Voorspellen wanneer materialen het begeven, het is niet langer sciencefiction.

Op de terreinen van de Technische Universiteit Delft in Nederland werd onlangs een intelligent fietspad in gebruik genomen. De sensoren in het wegdek verzamelen informatie over het verkeer op het fietspad en over het gedrag van de fietsers. De informatie wordt gebruikt om de bereikbaarheid en leefbaarheid van steden te verbeteren.

De strook van ongeveer 25 meter fietspad werd aangelegd door de firma PlasticRoad. Het fietspad dat het slimste fietspad van Nederland wordt genoemd, is dat mede dankzij een Limburgse start-up. Strain 2 Data, gevestigd op de campus Greenville, ontwikkelde de sensoren die de belasting meten en de levensduur van het fietspad in de gaten houden.

Het fietspad, dat bestaat uit gerecycleerd huishoudelijk plastic, doet veel meer dan informatie verzamelen. “In de holle ruimte onder het wegdek wordt regenwater gebufferd, gefilterd en teruggegeven aan de natuur. Op die manier kan het fietspad gebruikt worden om binnensteden klimaatbestendig maken”, aldus Jurgen Mangelschots van Strain 2 Data. “De informatie, verzameld door onze sensoren in Delft, leert ons inmiddels dat dezelfde technologie ook voor wegen en parkings gebruikt kan worden.”

De sensoren van Strain 2 Data worden overigens ook dichter bij huis gebruikt. Zo werden na het dynamiteren van de koeltorens van de elektriciteitscentrale van Langerlo de pijpleidingen in de buurt op schade gecontroleerd door sensoren van Strain 2 Data.

Veroudering

ICT- en sensor-expert Jurgen Mangelschots (43) was ruim tien jaar actief in de ontwikkeling van sensoren voor Toyota, later ook voor Engie-Fabricom, waar hij in opdracht van een bierfabrikant sensoren ontwikkelde om te controleren of paletten nog bruikbaar waren.

De passie voor alles wat met sensoren te maken heeft leidde hem in 2018 naar zijn eigen bedrijf. Strain 2 Data specialiseert zich in de ontwikkeling van sensoren die het verouderingsproces van materialen en processen monitoren en voorspellen wanneer een bepaald onderdeel onder een welbepaalde belasting het begeeft en wanneer het moet vervangen worden. “Vergelijk het met een elastiek”, zegt Mangelschots. “Je kan een elastiek blijven uitrekken, maar op een bepaald moment gaat hij breken. Onze sensoren kunnen perfect voorzien wanneer dat zal gebeuren.”

Dankzij de sensoren van Strain 2 Data kan het onderhoud van machines geoptimaliseerd worden en kunnen onderdelen vervangen worden nog voor ze de geest geven. “Daardoor kan het risico op uitval tot het absolute minimum beperkt worden. Dat is vooral in kritische sectoren zoals kerncentrales belangrijk”, legt Mangelschots uit. “Bovendien houdt het de kosten in bedwang.”

Corona

Vandaag ontwikkelt Jurgen Mangelschots Smart Sensor Networks voor onder meer medische toepassingen, de nucleaire sector en de ruimtevaart. Klanten zijn onder andere Airbus, ArcelorMittal, Astra Space en Qinetiq Space. “Veel van onze opdrachten zijn gebonden aan strikte geheimhouding”, aldus Mangelschots.

De coronapandemie heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. De nood aan systemen om machines en productieprocessen van op afstand op te volgen is er alleen maar groter op geworden. Dat gaat van de controle op de bewaartemperatuur van coronavaccins tot het monitoren van de werking van beenprotheses en de Euclid-satelliet van de ESA.

Jurgen Mangelschots startte zijn bedrijf in 2018 met het versturen van mails naar 200 bedrijven. Vliegtuigproducent Airbus reageerde meteen als eerste klant. Het Vlaamse ruimtevaartbedrijf Qinetiq Space stuurde twee dagen na de offerte al een bestelbon. Strain 2 Data bestaat inmiddels uit zeven mensen.

bron: hbvl.be 22.02.2022

© Limburg Startup - LSU 2024