LRM en Vlaio begeleiden scaelups met hun groeiproces via het gloednieuwe programma: LRM Doorbraakprogramma. Experten reiken even sessies lang een kader aan met tools waarmee scaelups onmiddellijk aan de slag kunnen. Succesvolle ondernemers uit delen daarnaast ook hun ervaringen.
19 scaelups nemen deel aan het traject. We delen, na elke sessie, enkele tips van de spreker en take-aways van een scaleup die deelneemt aan het programma.
Deze week is het de beurt aan Tijs Besieux en Thomas Houben co-founder van CRE8, CoManage
Dr. Tijs Besieux is organisatiepsycholoog. Hij deed doctoraatsonderzoek naar leiderschap en bevlogenheid. Tijs is nu 10 jaar adviseur, voor start-ups en multinationals. In het coachen van founding teams stelt Tijs dagelijks vast dat de kracht van het founding team bepalend is voor de kracht van de onderneming. Hij geeft 3 tips over hoe je kan omgaan met stress.
1: Maak een energie/impact matrix.
Maak een lijst van de 10-15 dingen die je vaak op je neemt in de onderneming. Plot deze activiteiten vervolgens op twee assen: (1) geeft deze activiteit energie, of neemt deze activiteit energie weg van mij? (2) heb ik met deze activiteit een kleine of een grote impact op de onderneming? Vervolgens kijk je naar de activiteiten die in de ‘sweet spot’ staan: dat zijn die zaken die jou veel energie geven, én die een grote impact hebben op de onderneming. De andere activiteiten schrijf je nu best op een “not to-do list”. Je kan vervolgens het gesprek aangaan met andere founder en medewerkers over hoe deze activiteiten wel geborgd worden in de onderneming.
2: Visualiseer waar je stress vandaan komt
Een founder krijgt kritiek van een klant en gaat vervolgens over de rooie tijdens een all hands meeting met zijn developers. Klinkt bekend?
Wanneer je stress ervaart, is dat dan te linken aan een specifieke gebeurtenis? Is dat bijvoorbeeld wanneer je moet pitchen voor een groot publiek? Of wanneer je intern een verandering aankondigt? Of, wanneer je kritiek krijgt van klanten? Stel jezelf dan de vraag: wat voel ik op het moment dat ik stress ervaar? Gaat bijvoorbeeld je hartslag omhoog? Probeer het proces van trigger-reactie te visualiseren. Het kan zelfs helpen om de stressreactie een naam te geven, te objectiveren. Wanneer je daarop oefent, en de stress met andere woorden ‘objectiveert’, dan kan je deze ook naast je zetten. Je krijgt er grip op, je kan het plaatsen, en relativeren. Vervolgens kan je gaan oefenen op een ‘productieve reflex’. Wat zou een goeie reactie zijn wanneer ik stress ervaar, in plaats van de destructieve reactie die ik misschien voorheen had?
3: Zoek andere oorden op
Soms kan het helpen om even iets helemaal anders te doen. Ga dan op zoek naar activiteiten die net voldoende cognitieve inspanning vragen zodat je je enkel op die ene activiteit kan concentreren, zonder andere gedachten toe te laten. Trail running is een bekend voorbeeld. Je loopt op ruig terrein, waardoor je telkens goed moet inschatten waar je je volgende voet neerzet, anders kom je misschien ten val. Daardoor ben je enorm ‘in het moment’, je loopt de stress van je af. Ik zie ook veel ondernemers die graag fietsen, tuinieren, koken, of zwemmen. Zolang je je maar net voldoende fysiek en cognitief moet inspannen, waardoor de rest even van de radar verdwijnt.
Korte voorstelling bedrijf CRE8
Met CRE8 hebben we ons de laatste 10 jaar bezig gehouden met het ontwikkelen van websites en applicaties voor klanten. Naast de ontwikkelingen voor klanten hebben we ook onze eigen software gemaakt genaamd CoManage. CoManage is een online tool waar bedrijven klanten, facturen, producten, offertes, tijdregistraties en projecten mee kunnen beheren. Sinds de investering van LRM in 2021 kunnen we de volledige focus van het team op CoManage zetten.
Wie zijn je klanten?
Met CoManage richten we ons op bedrijven tussen de 1 en 10 medewerkers met een focus op België en Nederland. Omdat onze tool in het Nederlands en het Engels te gebruiken is hebben we wereldwijd al uit 20 verschillende landen klanten gehad.
Waarvan lig je wakker als founder
Wat voor mij persoonlijk als ondernemer vaak een strijd was en soms nog is, is de tijd die je kan spenderen tussen werk en gezin/kinderen in evenwicht houden. Het niet alleen fysiek thuis aanwezig zijn maar echt tijd maken om er te zijn was op het begin toch moeilijk.
Welke takeaways ga je zeker toepassen na het volgen van de sessie?
Door het thema stress in groep te bespreken werd snel duidelijk dat veel ondernemers met de zelfde dingen struggelen. Dat gaf voor mij persoonlijk wel ergens een geruststelling. Sporten en daarmee lichaam en geest in conditie houden blijft het aller belangrijkste om als ondernemer elke dag weer klaar te staan voor wat er op je pad komt. Ademhalingsoefeningen en het beluisteren van podcast (The Diary of A CEO, On Purpose with Jay Shetty.)