Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Tecan en UgenTec sluiten akkoord om oplossing in de markt te zetten voor moleculaire diagnostiek

Grootschalige COVID test initiatieven luiden een nieuw tijdperk in voor moleculair diagnostische labos, waarin de nood voor automatisatie groot wordt. Tecan en UgenTec slaan de handen in elkaar om volautomatische oplossingen te bouwen – met toepassingen in het testen van bvb. Infectieziekten en kanker, en het bouwen van geïntegreerde labo-oplossingen die een labo automatisch van staal tot resultaat brengen.

Tecan, de internationale marktleider in het aanbieden van instrumenten en automatisatie voor moleculaire labos – zoals de PCR labos die op dit ogenblik COVID testen uitvoeren – en UgenTec, de laboratoriumsoftwarespecialist uit Hasselt die Artificiële Intelligentie inzet in het opsporen van infectieziekten en kanker, hebben vandaag een samenwerking aangekondigd om geïntegreerde oplossingen in de markt te zetten voor PCR labos, die automatisch van staal naar eindresultaat kan gaan.

Deze nieuwe samenwerking brengt aanvullende expertise van de bedrijven mooi samen: Tecan heeft ervaring en marktleiderschap in labo-automatisatie dankzij hun robots en werkstations voor zogenaamde “Liquid Handling”, het verwerken van stalen in het labo, en UgenTec bouwde een  softwareplatform en Artificiële Intelligentie voor dataverwerking, interpretatie en procescontrole in het labo. De software biedt onder meer data analyse voor de interpretatie van labotesten – en automatisatie van de stroom van stalen doorheen de verschillende instrumenten en chemische stappen in het labo. Beide bedrijven slaan nu de handen in elkaar om volledig geintegreerde automatisatie te bieden aan diagnostische labos.

Het doel van de samenwerking is om moleculair diagnostische labos, zoals de PCR labos die infectieziekten opsporen en kankerdiagnostiek doen, een volledige geïntegreerde en automatische oplossing te kunnen aanbieden, met erg accurate resultaten en aan heel grote doorvoer van stalen.

Steven Verhoeven, CEO Ugentec:
“De COVID pandemie heeft niet enkel de noodzaak om labos te automatiseren blootgelegd, maar ook getoond wat de uitdagingen daarbij zijn. Labos moeten manuele stappen zoveel mogelijk wegwerken. Er is nood om een staal te kunnen volgen van het moment dat het in het laboratorium komt, tot wanneer het finale rapport met het resultaat de deur uitgaat. Dit maakt automatisatie en integratie tussen systemen noodzakelijk – waarbij je moet zorgen dat de kwaliteit van de test en de accuraatheid van het resultaat absoluut gegarandeerd is. Met Tecan lossen we dit op door samen een volledig automatische workflow te maken – vanaf staal preparaat tot aan het finale resultaat”.

Dit wordt mogelijk door de expertise van beide bedrijven te bundelen. Tecan is marktleider in werkstations, robots en apparaten die de verwerking van stalen automatiseren. UgenTec is marktleider in software voor diagnostische labos, die de stalen opvolgt, de data analyseert, en de resultaten automatisch genereert – en daarbij enkel de expertise van de moleculaire bioloog inroept wanneer het resultaat onduidelijk is, in plaats van elk staal manueel door meerdere experten te laten interpreteren, zoals nu vaak het geval is.

Dankzij de artificiele intelligentie van Ugentec is het mogelijk te worden om onderscheid te maken tussen die stalen die door een expert nagekeken moeten worden, en de stalen die meteen een duidelijk resultaat opleveren.

De oplossing die Tecan en UgenTec samen zullen ontwikkelen, gaan wereldwijd aangeboden worden aan zowel diagnostische labos, als aan bedrijven die op hun beurt testen en toestellen leveren aan labos – zogenaamde OEM partners. Dit kan dankzij het netwerk van relaties en de platformen voor in vitro diagnostiek die Tecan ontwikkeld heeft onder hun  Synergence™ programma.

Ralf Griebel, het hoofd van Partnering Business bij Tecan:
“Deze samenwerking met Ugentec is een belangrijke mijlpaal in de groei van Tecan’s digitaal ecosysteem. Wij geloven heel sterk dat innoveren via partnerschappen en samenwerkingen, op een open manier, de beste weg is om labos niet alleen de oplossingen te geven die ze vandaag nodig hebben, maar ook om ze klaar te maken voor de toekomst. En dat is nu net wat UgenTec brengt: met hun softwareplatform en AI hebben ze een vooruitstrevende benadering, en een leidende positie in de moleculaire diagnostiek. Dat maakte UgenTec een ideale fit voor ons.”

Michiel Reessink, die het globale salesteam leidt bij UgenTec:
“labos op een efficiënte manier automatiseren is nu essentieel geworden in de moleculaire diagnostiek. Dat doe je met instrumenten en robots, maar even goed met software. Alleen zo kunnen die labos de volumes aan waar ze mee geconfronteerd worden, en geef je ze volledige traceerbaarheid. Dat moet, want de internationale kwaliteitsstandaarden vragen dat – en de diagnostische labos zijn het aan de artsen en hospitalen verplicht.

Doordat we nu onze software voor diagnostiek en onze AI kunnen inzetten tezamen met de instrument en robottechnologie van Tecan, maakt dat we de perfecte oplossing voor diagnostische labos kunnen bouwen – zodat ze van staal tot resultaat kunnen gaan met de meest accurate testresultaten en op de echt erg grote schaal die je vandaag ziet in moleculaire diagnostiek.”

© Limburg Startup - LSU 2024