Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Ticto, pionier op vlak van beveiligingswearables verkocht aan RightCrowd
Belgisch technologiebedrijf overgenomen voor 14,2 miljoen euro door Australisch beursgenoteerd bedrijf

Ticto NV, de pionier op het vlak van beveiligingswearables, is voor 14,2 miljoen euro verkocht aan RightCrowd, een beursgenoteerd Australisch bedrijf dat in 2004 werd opgericht. Ook de Amerikaanse dochtervennootschap Ticto Inc. maakt deel uit van de deal en is nu volledig in handen van RightCrowd. Ticto is op dit moment gevestigd in Gent en op de Hasseltse Corda Campus. RightCrowd heeft daarmee nu ook een Europese uitvalsbasis in handen. De Limburgse Investeringsmaatschappij, LRM, blijft ook na de verkoop aandeelhouder.

Het Australische RightCrowd, opgericht in 2004, neemt Ticto, de producent van slimme beveiligingswearables over voor 14,2 miljoen euro. RightCrowd ontwikkelde reeds innovatieve software om organisaties te helpen met hun beveiliging. Door de overname van Ticto kan het Australische bedrijf haar aanbod uitbreiden en kan het ondernemingen een optimale en kostenefficiënte beveiliging aanbieden.

Permanente aanwezigheidscontroles
De beveiligingswearables van Ticto laten toe om onmiddellijk te zien of mensen of objecten al dan niet toestemming hebben om in een bepaalde ruimte of op een specifiek evenement aanwezig te zijn. En het gaat nog verder, met deze technologie kan je zelfs controleren of ze toestemming hebben om een bepaalde toepassing te gebruiken. Daar waar andere beveiligingsoplossingen focussen op de toegangscontrole, maakt de technologie van Ticto het mogelijk om permanent aanwezigheidscontroles uit te voeren. Door bevoegdheid zichtbaar te maken, zorgt Ticto ervoor dat mensen – die doorgaans als de zwakste schakel in een beveiligingsproces beschouwd worden – net een sterke eerste beveiligingslaag worden. En dat is uniek.

De gepatenteerde technologie van Ticto elimineert niet alleen bestaande issues, zoals het zogenaamde tailgating (één persoon opent de deur, en andere volgen zonder te badgen) of het doorgeven en vervalsen van badges, maar maakt het mogelijk om ook nieuwe vormen van toegangs- en aanwezigheidscontrole door te voeren. Dat vergroot het algemene beveiligingsniveau aanzienlijk.

“Ticto heeft een unieke oplossing in handen”, beseft Johan Vinckier, oprichter en voorzitter van Ticto. “Ik ben dan ook heel trots dat we daarmee een aantal belangrijke synergiën kunnen opzetten voor het nieuwe RightCrowd. De beveiligingssector is in volle evolutie, en ik ben ervan overtuigd dat de gezamelijke technologie een hoeksteen zal worden in de beveiligingsoplossingen van vele grote ondernemingen en overheden. .” De drie co-founders van Ticto – Maarten Vandenbroucke, Maarten Van Speybroeck en Bart Vansevenant – blijven alle drie actief binnen RightCrowd, en zullen de beveiligingswearables business verder ontwikkelen alsook de Europese aanwezigheid van RightCrowd uitbouwen.

Win-win
Ticto is op dit moment vooral actief in West-Europa en de Verenigde Staten, maar zal heel snel haar markt kunnen uitbreiden dankzij de globale marketing en sales van RightCrowd. RightCrowd zal op haar beurt het productaanbod kunnen uitbreiden met beveiligingswearables die de veiligheid en de beveiliging van het bestaande softwareplatform versterken en optimaliseren. De software van RightCrowd zorgt er immers voor dat bedrijven toegangscontrole centraal kunnen beheren, ook als de systemen voor toegangscontrole van verschillende leveranciers afkomstig zijn.

Peter Hill, CEO RightCrowd

“Dit is absoluut een mijlpaal voor RightCrowd, de overname van Ticto laat ons toe om oplossingen te bieden die veiliger, kostenefficiënter en gebruiksvriendelijker zijn dan eender welke bestaande technologie. Dat brengt ons weer wat dichter bij ons doel om fysieke veiligheid te transformeren van een geïsoleerde naar een zakelijke toepassing die de veiligheid en de beveiliging automatiseert en optimaliseert.”

Krachten bundelen
Ook LRM, één van de belangrijkste aandeelhouders van Ticto, is tevreden met de verkoop. “LRM hecht veel belang aan bedrijven die met hun innovatieve technologie de groei en uitbouw van andere bedrijven faciliteert. Bovendien toont dit ook aan dat we in België heel wat hoogtechnologische bedrijven hebben met internationaal groeipotentieel ”, zegt Tom Aerts, Head of Technology & Services bij LRM. “We zijn dan ook heel trots dat Ticto opgaat in een beursgenoteerde wereldspeler. RightCrowd vergoedt de aandeelhouders van Ticto volledig in aandelen van RightCrowd, LRM wordt dus aandeelhouder in een groter geheel.”

RightCrowd nam met OffSite Vision onlangs ook een ander bedrijf in de innovatieve beveiligingssector over. Die laatste twee overnames – Ticto en OffSite Vision – stellen RightCrowd in staat om bedrijven een optimale en kostenefficiënte beveiliging aan te bieden door controleprocessen te automatiseren, en beperken de risico’s door strengere richtlijnen en principes op te leggen. De transactie wordt voor midden januari afgerond. Het Australische RightCrowd legt 22,9 miljoen Australische dollar, omgerekend 14,2 miljoen euro, voor Ticto neer.

© Limburg Startup - LSU 2024