Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Limburgse loopapp Trenara ontwikkelt Social Distance Index voor veilige looproutes.

De data van Trenara bewijzen het: we lopen meer dan anders. De lockdown zorgt voor een sportieve lente. De ooit zo rustige wandel- en fietspaden worden nu bij momenten overbevolkt. Niet ideaal in deze tijden van Corona.

Christophe Roosen, de loopcoach van Trenara, kroop daarop in zijn pen. Hij schreef een blogpost over de ‘verkeersregels’ die gelden op deze paden. “Social distancing is cruciaal, maar wanneer het zonnetje schijnt, is dat quasi onmogelijk op de bekende fiets- en wandelpaden hier in de buurt. We moeten ons gedrag dus niet enkel aanpassen ten opzichte van met wie we op stap gaan (het gezin of die ene vriend), maar ook degenen die we kunnen ontmoeten onderweg. Daar loopt het soms fout, met enkele simpele regels kunnen we dat voorkomen. Wandel, loop of fiets achter mekaar op anderhalve meter afstand, in plaats van naast mekaar. Op die manier blijft er veel meer pad over voor de andere actievelingen.

De blog werd gelezen, reacties volgden. Niet in het minst van dokter Geert Leirs van het Mariaziekenhuis Noord-Limburg, fervent sporter en gebruiker van Trenara.Dr. Leirs: “Tijdens een rit langs het kanaal, voelde ik mij onveiliger dan tussen mijn patiënten. Zo druk! Christophe had gelijk: regels zijn nodig. Maar wanneer je zelf ook dat drukke pad gebruikt, ben je ook een deel van het probleem. Met de Social Distance Index kan elke sporter makkelijk bepalen hoe veilig zijn of haar route is. Deel het aantal meters van je activiteit door het aantal mensen die je ‘bubbel’ doorprikten, en je krijgt een score. Hoe hoger die score, hoe lager de kans op besmetting. De grootte van de bubbel bepalen is moeilijk, je zit hier in een discussie tussen virologen en specialisten in de aerodynamica. Ik zou als referentie een wagen gebruiken. Die moet tussen jullie kunnen passeren.

Een rondje van 6 000 meter met 12 ‘indringers’, zorgt voor een score van 500 op de SDI. Dat is niet zo veilig. Wij adviseren eerder routes die minstens 600 punten scoren. Het belang van afstand kan ik niet genoeg benadrukken. Vergeet niet dat bijvoorbeeld ongeveer 15% van het zorgpersoneel symptoomvrij besmet is. Je weet dus niet of je zelf voor besmettingen kan zorgen.”.

Trenara bereikt via hun platform meer dan 12 000 lopers in België en Nederland. Ideaal om de Social Distance Index mee te delen. “Via onze eigen kanalen gaan we lopers aanzetten om de SDI-score bij hun activiteiten te vermelden. Zo weten andere lopers welke routes op welke tijdstippen veilig zijn – of minder veilig.”, zegt co-founder Gert Moermans. “Op die manier proberen ook wij ons steentje bij te dragen aan de volksgezondheid.”

‘Blijven sporten!’ is de boodschap van Geert, Gert en Christophe. Maar neem de nodige voorzorgsmaatregelen in acht – bereken zeker je eigen SDI.

© Limburg Startup - LSU 2024