Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Koolhydraten in de voeding hebben direct effect op de suikerspiegel. Voor personen met diabetes die voor elke maaltijd insuline gebruiken, via een (slimme) insulinepomp of injecties, is het belangrijk om de hoeveelheid koolhydraten per eetmoment goed in te schatten om de insulinedosis te bepalen. De nieuwe koolhydraatteller-app (KH-app) kan daarbij helpen en is daarom een handige tool voor personen met diabetes in hun dagelijkse diabetesmanagement.
De app biedt extra ondersteuning voor personen met diabetes

De Koolhydratenteller-app is de eerste Belgische app om snel en eenvoudig koolhydraten te tellen. In één oogopslag ziet men de hoeveelheid koolhydraten in de maaltijd. De informatie is gebaseerd op de Belgische voedingsmiddelentabel (NUBEL) en porties zoals we deze in België gebruiken. Extra troef is dat de koolhydraatwaarde van heel wat Belgische klassiekers zoals witloofrolletjes met hesp en kaassaus, vol-au-vent, stoofvlees, … terug te vinden is, voor wie niet alle ingrediënten apart wenst in te geven.

De gebruiker kan heel wat extra informatie registreren, waarbij alles gebundeld wordt in rapporten die men kan meenemen naar zijn zorgverleners. De koolhydraatteller-app is gratis beschikbaar voor iOS en Android en terug te vinden in Apple Store of Google Play store.

Koolhydraten tellen, die invloed hebben op de suikerspiegel
De focus van de app ligt op, de naam zegt het, koolhydraten tellen. De gebruiker houdt in de app een eetdagboek bij en kan zo nagaan hoeveel koolhydraten elk eetmoment bevat. Hiernaast kan de persoon informatie over energie en bepaalde voedingsstoffen opvragen. Naast voeding kan ook beweging en insuline worden bijgehouden in de app. Volgende functies zijn in de app beschikbaar:

• Een voedingsdagboek: dat een overzicht geeft per maaltijd en een dagtotaal.
• Koolhydraten uitgedrukt in gram koolhydraten of koolhydraatruilwaarden (KHRW of 12,5 gram koolhydraten). De app berekent àlle koolhydraten die invloed hebben op de suikerspiegel.
• Weergave van energie (in kcal), koolhydraten (g of KHRW), suikers (g), eiwitten (g) of vetten (g).
• Registratie lichaamsbeweging en/of huishoudelijke taken: per type activiteit kan je bepaalde extra gegevens invoeren zoals duurtijd van de activiteit, intensiteit en afstand.
• Vrij tekstvak om interessante gebeurtenissen te registreren, bv. stress, hypoglycemie (te lage bloedsuiker), ziekte … Dit kan helpen om een bepaalde bloedsuikerwaarde te interpreteren.
• Registratie insuline, zowel basale (langwerkende) en bolus (bij maaltijd) insuline.
• Omrekenfunctie van gram koolhydraten naar koolhydraatruilwaarden (en omgekeerd).
• Een overzichtslijst van koolhydraatruilwaarden.

Hoe werkt de koolhydraatteller-app?
Om de voeding te registreren zijn er 4 mogelijkheden:
• Zoeken in een voedingsdatabase.
• Zelf recepten ingeven bv. je eigen spaghetti (dit blijft lokaal op je eigen toestel).
• Zelf typische maaltijden ingeven bv. je standaard zondags ontbijt (dit blijft lokaal op je eigen toestel).
• Barcode scannen (als de producten niet beschikbaar zijn in de app). Deze worden door een diëtist nagekeken en na goedkeuring toegevoegd aan de databank.

Naast de informatie uit de Belgische voedingsmiddelentabel (Nubel) worden merkproducten aangevuld vanuit de barcodescan en informatie beschikbaar vanop verpakkingen. Om sporters te ondersteunen werd ook een database aangelegd met sportvoeding voor duursport. Op dit moment zijn er 3500 producten beschikbaar in de app en dit groeit elke dag verder aan. Producten die een eerder ‘generieke’ voedingswaarde hebben zoals bv. fruit, groenten of melk staan al generiek in de app en niet specifiek per supermarkt of merk.

© Limburg Startup - LSU 2024