Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Hogeschool UCLL maakt 3.000 uren expertise vrij op weg naar het nieuwe normaal

 Hogeschool UCLL gaat een multidisciplinair onderzoeksteam inzetten voor dienstverlening na de huidige crisis. UCLL zet al geruime tijd in op praktijkonderzoek net omdat ze daardoor unieke leerervaringen kan aanbieden aan haar studenten. In dat kader maakt UCLL Research & Expertise met 3.000 uren expertise, mensen en middelen vrij om met haar onderzoekers op zoek te gaan naar een nieuw evenwicht. Pieter Willems, directeur UCLL Research & Expertise: “Maatschappelijke dienstverlening is als hogeronderwijsinstelling natuurlijk deel van onze taak. Die stemmen we af in functie van de noden van de sectoren waarin we actief zijn. En die noden situeren zich voor een groot stuk in de nasleep van de game changer die COVID-19 is.”

De honderden onderzoekers die de hogeschool rijk is, bieden momenteel al directe ondersteuning aan in verschillende sectoren. Haar experten werkten bijvoorbeeld mee aan het opzetten van ‘1712’, de hulplijn voor burgers die vragen hebben over onder meer huishoudelijk geweld en aan het mee digitaal mee aan boord houden van kansarme kinderen en jongeren.

Maar UCLL wil tijdig vooruit kijken naar wat er op de maatschappij afkomt – ook na de huidige crisis. Pieter Willems: We gaan nu aan de slag om een aangepast aanbod te formuleren op basis van wat er leeft in de sectoren waarin we actief zijn: welzijn, gezondheid, technologie, management en onderwijs.

Typevoorbeelden van maatschappelijke vraagstukken gelinkt aan de expertise van UCLL R&E:

  • Smart Organisations: wat zijn de fiscale implicaties van de coronacrisis en hoe gaan we hier verder mee om?
  • Digital Solutions: hoe kunnen we telewerken digitaal optimaal ondersteunen?
  • Sustainable Resources: hoe gaan we verder met de invloed die de coronacrisis heeft op de luchtkwaliteit?
  • Inclusive Society: hoe kunnen we de digitalisering binnen de bijzondere jeugdzorg optimaliseren?
  • Health Innovation: welk navormingsaanbod heeft de sector op langere termijn nodig?
  • Resilient People: welke ondersteuning kunnen we zorgprofessionals aanbieden in de nasleep van de coronacrisis?
  • Art of Teaching: wat nemen we mee over de (on)mogelijkheid van leren vanop afstand naar het ‘nieuwe leren’?
  • Education & Development: welk soort leren kan er, letterlijk en figuurlijk, binnen en buiten de klas in de ‘nieuwe school’?

Het multidisciplinair onderzoeksteam zal ter beschikking staan om vragen te beantwoorden, adviesgesprekken te voeren en kennis te delen om zo antwoorden te bieden op complexe uitdagingen. “De focus ligt op directe en brede maatschappelijke inzetbaarheid. We hopen voor het einde van het academiejaar klaar te zijn met het voorbereidende werk en starten eind augustus met de concrete cases op basis van interactie tussen werkveld en de experten.”

Contact
Pieter Willems, directeur UCLL Research & Expertise
pieter.willems@ucll.be • 0478 179 859

© Limburg Startup - LSU 2024