Ugentec haalt 7,5 miljoen euro op
Het jonge Hasseltse technologiebedrijf UgenTec is erin geslaagd om 7,5 miljoen euro op te halen bij bestaande investeerders en bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Met het vers geld wil het bedrijf zijn positie in de klinische diagnostiek nog versterken, en een zetel in de VS oprichten. UgenTec gaat ook bekijken of het zijn software kan inzetten in voedselveiligheid en -kwaliteit, landbouw en dierenwelzijn.
UgenTec werd in april 2014 boven de doopvont gehouden door Wouter Uten (25) en Tom Martens (40). Uten ontwikkelde FastFinder, software gebaseerd op artificiële intelligentie, die de klassieke manuele en vooral tijdrovende DNA-analyses ingrijpend verandert. Hij vond Martens snel bereid om de zakelijke kant van het bedrijf te onderbouwen. Eind vorig jaar werd de Vlaming Steven Verhoeven (42) bij het Amerikaanse Agilent Technologies in Boston weggeplukt om de nieuwe CEO van UgenTec te worden.
Extra middelen
De voorbije maanden heeft UgenTec verschillende partnerships afgesloten, telkens met bedrijven die actief zijn in de moleculaire diagnostiek. Recent haalde het Hasseltse bedrijf nog MDxHealth binnen. MDxHealth is het meest bekend van zijn testen om prostaatkanker op te sporen. Voor UgenTec is de samenwerking met MDxHealth vooral belangrijk als breekijzer voor de Amerikaanse markt.
Het jonge Hasseltse bedrijf heeft nu in een investeringsronde 7,5 miljoen euro opgehaald, zowel bij de bestaande aandeelhouders als bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. De bestaande investeerders zijn onder meer biotech-investeerders Annie Vereecken en Herman Verrelst, IMEC, het Gemma Frisius Fonds en de KU Leuven. LRM treedt als nieuwe investeerder toe tot het aandeelhouderschap van UgenTec. Hoeveel
LRM in UgenTec stopt, is niet bekendgemaakt. “Maar het was genoeg”, lacht CEO Stijn Bijnens van LRM.
“UgenTec is een mooi voorbeeld van een start-up die ontstaan is in de ICT-community die we de laatste jaren aan het uitbouwen zijn in Limburg. Dit Limburgse bedrijf is op korte tijd sterk gegroeid door een schaalbaar businessmodel dat ook op internationaal vlak uit te rollen is. De nationale en internationale interesse in de software toont aan dat het potentieel heeft om op korte tijd snel te groeien, ook buiten Europa.”
UgenTec gaat het vers geld gebruiken om die groei te financieren. “We zijn aanzienlijk gegroeid door samen te werken met commerciële diagnostische bedrijven en labo’s om hun workflow te automatiseren en standaardiseren. Met het geld van deze financieringsronde gaan we onze toonaangevende positie in klinische diagnostiek versterken, een kantoor oprichten in de Verenigde Staten, en uitbreiden naar voedselveiligheid en -kwaliteit, landbouw en dierenwelzijn”, aldus Steven Verhoeven, CEO van UgenTec.
UgenTec telt momenteel 33 medewerkers. Dankzij de verhoopte groei zou dat tegen het eind van dit jaar kunnen groeien naar zo’n 45 medewerkers