Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

UHasselt wint met Arkaï voor vierde jaar op rij beste studentenonderneming van Vlaanderen

 Een bh gemaakt uit gerecycleerd polyester die tot 3 maten kan meegroeien zodat duurzaamheid en comfort hand in hand gaan. Met dat innovatieve product winnen UHasselt-studenten handelswetenschappen de prijs voor beste Small Business Project van VLAJO. Een wedstrijd voor de beste studentenondernemingen van alle Vlaamse hogescholen en universiteiten. Het is al voor het vierde jaar op rij dat deze prijs naar UHasselt-studenten gaat.

 De start-up Arkaï van de UHasselt-studenten is actief binnen de lingerie-sector. Het bedrijf maakt een nieuwe soort bh die tot 3 maten meegroeit met je lichaam van cup A tot cup C. Hiermee willen de studenten een alternatief bieden voor de fast-fashion industrie. “Onze bh gaat niet alleen langer mee, we hebben ook gekozen om de bh uit gerecycleerd polyester te maken. Zo verminderen we de afvalberg aan kleding en aan petflessen en kiezen we dus resoluut voor écht duurzaam. Er waren veel sterke studentenondernemingen die kans maakten, we zijn ontzettend gelukkig dat wij dit jaar de hoofdprijs in de wacht slepen en een ticket bemachtigen voor de Europese finale in Estland”, zegt Laura Stefani, CEO van Arkaï en 2dejaar bachelorstudent Handelswetenschappen aan UHasselt.

Meer dan 200 kanshebbers
Met hun product wist Arkaï dus de jury van VLAJO te overtuigen. Na Izi-fit, Shampop, en Spencivino de afgelopen jaren gaat de prijs van beste studentenonderneming van het jaar dus voor een vierde keer naar UHasselt. Een unicum. En naast Arkaï waren er met Faccet (spel voor jongeren om mentaal welzijn bespreekbaar te maken) en Coveritcup (oplossing tegen spiking op evenementen) nog 2 UHasselt-finalisten.

“Het is fantastisch om te zien dat er maar liefst drie UHasselt-ondernemingen een plek behalen in de top 5 van beste studentenondernemingen van Vlaanderen. Zeker als je weet dat dit jaar opnieuw een honderdtal ondernemingen vanuit alle universiteiten en hogescholen hun kandidatuur instuurden voor deze wedstrijd. Een teken dat ons opleidingsmodel waarin we sterk focussen op het boosten van het ondernemerschap werkt”

Ontzettend trots op Arkaï
“We zijn ontzettend trots op onze studenten achter Arkaï”, zegt Marc Beenders, corporate community manager van LRM en gastdocent UHasselt die binnen het opleidingsonderdeel Ondernemen de studenten van UHasselt begeleidt in het opstarten van hun onderneming. “Met een sterk product, een goed businessplan én de juiste soft skills overtuigen onze studenten jaar na jaar een professionele jury van ondernemers.

Soft skills maken het verschil tussen winnen en verliezen
Prof. dr. Pieter Vandekerkhof en Marc Beenders hebben een duidelijke verklaring voor de succesformule.Tijdens de opleiding Handelswetenschappen focussen de docenten op learning by doing. Door het ondernemen in de praktijk om te zetten, krijgen studenten zin om die extra inspanningen te leveren die van een bedrijf een succes maken.

 

“We combineren zeer gericht de academische en praktijk gerelateerde kennis en leren onze studenten naast het pure ondernemerschap ook heel wat zogenaamde ‘soft skills’. Zo trainen we hen onder meer in communicatie, creativiteit, het werken in team, attitude”, aldus Marc Beenders. “En dat loont, want we zien de laatste jaren een patroon terugkomen. We leveren in heel wat wedstrijden winnaars, als docent kan je geen mooiere voldoening krijgen.”

De aanpak van beide heren hebben ze recent neergeschreven in het boek “Soft skills in ondernemerschap”. “Het groene boekje voor elke ondernemer want ondernemen doe je niet alleen met je hoofd, maar met je hele persoonlijkheid. Hoe je met mensen omgaat en communiceert, hoe creatief je kleine en grote uitdagingen kan oplossen of hoe overtuigend je je idee kan presenteren. Allemaal technieken die heel veel aandacht en oefening vergen en waar we veel tijd insteken om de studenten naar het beste niveau te krijgen” zegt Pieter Vandekerkhof.

“We kweken tijdens onze opleiding samen met Limburg Start Up en StudentStartUp UHasselt echt een vijver van ondernemend talent onder de studenten. En dat zorgt voor een doorstroom naar het professionele ondernemerschap, waarmee we ook het Limburgs economisch weefsel versterken”, besluiten Pieter Vandekerkhof en Marc Beenders.

© Limburg Startup - LSU 2024