Voor start-ups is het team een bepalende factor
Een start-up begint vaak met een idee. Maar zeker zo belangrijk als het idee, is het team waarmee je aan dat idee werkt. Dimitri Schuurman en Luc Jacobs van imec vertellen waarom het juiste team je start-up kan maken of kraken. En hoe programma’s zoals Mix & Match je helpen bij de lancering van je start-up.
Zowel Dimitri als Luc helpen start-ups bij hun lancering. “Ik werk onder iStart, de start-upwerking van imec”, vertelt Luc. “Wij begeleiden start-ups van het moment dat ze een idee of prototype hebben tot wanneer ze kunnen geld ophalen.” “Ik ben Team Lead van het Business en Users team binnen Living Labs”, valt Dimitri bij. “Wij doen toegepast onderzoek naar de markt en eindgebruikers, business modellering, technische haalbaarheid… Niet alleen voor start-ups, maar zeker ook interessant voor hen.”
Eenzame starters
“Wanneer wij start-ups selecteren om te ondersteunen, is het team een heel belangrijke factor”, vertelt Luc. “Wat wij te allen tijde willen vermijden, is dat iemand alleen begint aan een start-up. Je hebt niet alle kennis in huis, en het is ook verdomd eenzaam. Met minstens twee kan je elkaar motiveren om door te gaan wanneer het even moeilijk gaat. En vul je elkaar aan.”“Daarom start je ook best niet samen met iemand met hetzelfde profiel. Zoals je kameraad die dezelfde studierichting volgde. Mensen met een verkoopachtergrond hebben misschien een goed idee, maar moeten hun techniek uitbesteden en kunnen de kwaliteit niet controleren. Bij complementaire teams zet je zulke onzekerheden buitenspel. Plus je hebt een breder spectrum van visies, die gerust eens met elkaar mogen botsen.”
De gouden drievuldigheid
“Dan komen wij soms in the picture”, pikt Dimitri in. “Wanneer imec echt wel gelooft in een start-up, maar bepaalde profielen nog ontbreken, vullen wij het ontbrekende stukje kennis in. In een ideale start-up komen drie competenties samen: desirability, viability en feasability. Kom je op het snijpunt van die drie, een nood, een markt en technische haalbaarheid, dan heb je goud gevonden (lacht).”
Zowel Dimitri als Luc zijn actief in programma’s als Mix & Match en innovatiebootcamps. “Waar het team van Luc meer coacht op vlak van bedrijfsvoering, werken wij op het inhoudelijke. Toegespitst op Mix & Match coacht iStart de starters meer van dag tot dag, terwijl wij zorgen voor de invulling van de workshops. We plaatsen mensen samen, laten hen kritisch nadenken, coachen en volgen op. Sommigen vinden elkaar hier echt, anderen leren dat hun idee toch niet zo goed is. Ook dat is een belangrijke les. Iemand die de ondernemerskriebel voelt, die komt wel terug met een nieuw idee.”
“De belangrijkste aandachtspunten voor start-ups? Begin er niet alleen aan maar omring je”, vertelt Luc. “Daarnaast is goede communicatie essentieel. Zorg dat je op een kritische maar positieve manier kunt communiceren, en dat iedereen op dezelfde golflengte zit. Wat zijn ieders verwachtingen? Hoe gaan jullie om met tegenslagen? Wat als iemand niet meer verder wil? Spreek dingen af, wees eerlijk en vermijd zo heel wat problemen.”