Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

‘Vriendenaandeel’ unaniem goedgekeurd: Vlamingen kunnen investeren in bevriende kmo’s

De commissie Economie van het Vlaams Parlement heeft donderdag unaniem het ontwerpdecreet over het vriendenaandeel goedgekeurd. Vanaf 2021 zullen Vlamingen zo tot 75.000 euro via aandelen kunnen investeren in bevriende kmo’s.

Door de coronacrisis hebben veel ondernemers het moeilijk om alle facturen te blijven betalen. Heel wat bedrijven en kmo’s zijn op zoek naar extra kapitaal. Om het spaargeld van de Vlaming te activeren heeft de Vlaamse regering eerder al beslist de win-winlening uit te breiden, en nu nemen ook de plannen voor een vriendenaandeel een nieuwe horde.

Met het vriendenaandeel kun je binnenkort als particulier investeren in het kapitaal van een kmo. Particulieren kunnen tot 75.000 euro investeren in een firma van vrienden of familie, met een fiscaal voordeel van 2,5 procent gedurende vijf jaar. Ondernemingen kunnen op die manier tot maximaal 300.000 euro verwerven.

Laagdrempelig
Het ontwerpdecreet van minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) is donderdag unaniem goedgekeurd in de commissie. Het decreet verhuist nu naar de plenaire. De CD&V-minister spreekt van een ‘win-win’, want mensen kunnen niet alleen investeren in de toekomst van een bevriende kmo, het levert ook een fiscaal voordeel op.

Open VLD-parlementslid Maurits Vande Reyde reageert tevreden op de goedkeuring in commissie: ‘Onze lokale ondernemers hebben echt nood aan middelen om deze moeilijke periode door te komen. Middelen krijgen via de grote massa is voor niet-beursgenoteerde kleine bedrijven vaak zeer moeilijk. Dit vriendenaandeel is een heel laagdrempelig instrument waarmee dit wel lukt.’

Recordaantal win-winleningen in oktober
In oktober werd overigens een recordaantal win-winleningen afgesloten, aldus minister Crevits. Met zo’n win-winlening kunnen ondernemers steun krijgen van familie en vrienden. In oktober kwamen 375 dossiers binnen, goed voor een leningbedrag van 10,46 miljoen euro. Dat is een forse stijging in vergelijking met 2019, toen er 204 dossiers waren, voor een bedrag van 4,45 miljoen euro.

De Vlaamse regering kondigde in het voorjaar aan dat ze vanwege de coronacrisis het systeem van de win-winleningen vanaf oktober zou uitbreiden. Een particulier kan daardoor vanaf die datum tot 75.000 euro lenen aan een Vlaamse kmo voor een duurtijd van 5 tot 10 jaar, in plaats van de vroegere 50.000 op maximum 8 jaar. Wie de lening geeft, krijgt elk jaar een belastingvoordeel van 2,5 procent op het openstaande bedrag. Een kmo kan tot 300.000 euro lenen. In geval van faillissementen is er een overheidswaarborg van 30 procent, die tijdelijk werd opgetrokken tot 40 procent voor leningen die afgesloten worden tot en met 31 december 2021.

Bron: De Standaard

© Limburg Startup - LSU 2024